Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia
Jagode su omiljeno prolećno i letnje voće, ali se, nažalost, vrlo brzo kvare – ponekad već dan ili dva nakon kupovine. Međutim, uz nekoliko jednostavnih koraka, možete im znatno produžiti svežinu i uživati u njima i do sedam dana nakon što ste ih doneli iz prodavnice.
U nastavku vam donosimo savete kako čuvati jagode, da vam potraju i do sedam dana.
1. Čuvanje bez pranja – najjednostavnija metoda
Najefikasniji način da sačuvate jagode od kvarenja jeste da ih ne perete dok ih ne budete jeli. Uzmite staklenu posudu s poklopcem, na dno stavite kuhinjski papir, poređajte neoprane jagode u jednom sloju, poklopite i stavite u frižider. Na ovaj način, voće će duže ostati čvrsto, sočno i bez tragova plesni, piše klix.ba.
2. Kupka u sirćetu – dodatna zaštita od plesni
Ako ipak želite jagode da operete odmah nakon kupovine, postoji i metoda sa rastvorom sirćeta i vode. U činiji pomešajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 1:3 (na primer, jedna šolja sirćeta i tri šolje vode), potopite jagode na nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo isperite čistom vodom. Nakon toga ih dobro ocedite, posušite papirnim ubrusom, pa ih složite u staklenu posudu obloženu čistim ubrusom. Poklopite i stavite u frižider. Ova metoda može pomoći u sprečavanju razvoja plesni i produžiti rok trajanja voća.
3. Šta ako želite da ih unapred isečete?
Ukoliko više volite da jagode odmah operete i nasečete, znajte da će tako pripremljene brže propasti, čak i ako ih pravilno čuvate. U frižideru mogu potrajati najviše tri do četiri dana. Ipak, i u tom slučaju možete primeniti gore navedene metode, a dodatna opcija je da ih umotate u plastičnu ili aluminijumsku foliju kako bi se zadržala svežina i sprečilo isušivanje.
Bez obzira na način čuvanja, povremeno proveravajte jagode i uklonite one koje su omekšale ili počele da se kvare – tako ćete sačuvati ostale.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


