beli lukFoto: Shutterstock/itor

Volite beli luk ali vas jako nervira njegovo čišćenje? Uz odlične savete profesionalnih kuvara više nećete imati taj problem!

Beli luk je osnova velikog broja jela, jedemo ga kako svežeg, tako i pečenog, pretvorenog u pastu, fermentisanog (tzv. crni beli luk) i slično. Koristimo ga za aromatizovanje mnogih jela – od pice Napolitana, do raznih šnicli, čorbi, soseva, pečenja… No, uvek kada spremamo neko jelo sa njim čeka nas isti problem – gubljenje vremena i živaca dok ga očistimo!

Kako se ova blagotvorna i aromatična biljka koristi u kulinarstvu hiljadama godina, pitamo se kako to da do sada već nismo naučili kako da efikasno gulimo beli luk… Poznato je da postoje razni saveti na ovu temu, no dok su neki dobri i efikasni, za druge se to ne može reći…

Kako kuvari amateri gule beli luk?

Jedan od saveta koga se pridržava većina kuvara, posebno amatera, jeste da se čen belog luka lagano zgnječi celom površinom noža. No, često se tokom ovog procesa čen raspada, a ponekad kora i dalje ostaje čvrsto pričvršćena za njega.

Poslušajte savete profesionalnih kuvara i očistite beli luk bez muke 1
Foto: Shutterstock/itor

Drugi način je da celu glavicu belog luka presečete horizontalno na pola i pokušate da iscedite polovine čenova. Takođe, jedan od saveta je da u teglu stavite nekoliko čenova belog luka sa korom, pa teglu poklopite i dobro protresete – dok kora ne otpadne.

A kako profesionalni kuvari gule beli luk?

A šta ako je sve to prošlost? Naime, iskusni kuvari se slažu da je umesto svega toga mnogo jednostavnije potopiti beli luk u vodu preko noći, nakon čega će biti vrlo lako skinuti kožicu, piše Miss7. Drugi imaju brže rešenje – čenove belog luka stavljaju u toplu vodu na oko 30 minuta, a rezultat je navodno isti: lako guljenje belog luka bez problema, dok upotreba noževa, tegli i ostalog kuhinjskog pribora postaje stvar prošlost!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari