Pohovano meso, foto: ShutterstockPohovano meso je savršen predlog za ručak, ali samo ako je mekano.
Da bi pohovano meso bilo mekano i sočno, važno je da koristite pravi način pripreme i par trikova.
Evo recepta i saveta za savršeno mekano pohovano meso.
Recept za sočno pohovano meso
Sastojci:
500 g pilećeg ili svinjskog mesa (fileti ili šnicle)
2 jaja
100 g brašna
150 g prezli (ili mešavina prezli i panko mrva za hrskavost)
100 ml mleka
2 kašike jogurta ili pavlake
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice belog luka u prahu (opciono)
1/2 kašičice paprike (opciono)
Ulje za prženje
Postupak:
Omekšavanje mesa:
Ako koristite pileći file, možete ga malo izlupati tučkom da bude ravnomerno tanak.
Za svinjske šnicle, dobro ih izlupajte, ali trudite se da ih ne istanjite previše.
Preliti meso mlekom i jogurtom (ili pavlakom) i ostaviti da odstoji barem 30 minuta, a idealno preko noći u frižideru. Ovaj korak čini meso mekšim.
Priprema pohovanja:
Pripremiti tri posude:
U prvoj pomešati brašno sa malo soli i bibera.
U drugoj umutiti jaja sa malo soli.
U trećoj posudi staviti prezle.
Paniranje:
Izvaditi meso iz marinade i osušiti ga papirnim ubrusom.
Svaki komad uvaljati prvo u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle.
Za dodatnu hrskavost možeš ponoviti postupak jaja + prezle.
Prženje:
U dubljem tiganju zagrejati ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170°C).
Pržiti meso 3-4 minuta sa svake strane dok ne postane zlatno braon.
Vaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Dodatni trik:
Ako želište još mekše meso, nakon prženja ga možeš staviti u rernu na 10 minuta na 150°C – zadržaće sočnost unutra, a korica će ostati hrskava.
Bonus saveti za savršeno pohovano meso:
Jogurt ili pavlaka u marinadi čine meso neverovatno mekim i sočnim.
Dvostruko paniranje daje hrskavu koricu i sprečava isušivanje mesa.
Ne pretrpavaj tiganj – meso se najbolje prži kada ima dovoljno prostora u ulju.
Koristi panko prezle za dodatnu hrskavost.
Nemoj previše grejati ulje – ako je prevruće, korica će izgoreti pre nego što se meso isprži iznutra.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


