Pohovano mesoPohovano meso, foto: Shutterstock

Pohovano meso je savršen predlog za ručak, ali samo ako je mekano.

Da bi pohovano meso bilo mekano i sočno, važno je da koristite pravi način pripreme i par trikova.

Evo recepta i saveta za savršeno mekano pohovano meso.

Recept za sočno pohovano meso

Sastojci:

500 g pilećeg ili svinjskog mesa (fileti ili šnicle)

2 jaja

100 g brašna

150 g prezli (ili mešavina prezli i panko mrva za hrskavost)

100 ml mleka

2 kašike jogurta ili pavlake

1 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice belog luka u prahu (opciono)

1/2 kašičice paprike (opciono)

Ulje za prženje

Postupak:

Omekšavanje mesa:

Ako koristite pileći file, možete ga malo izlupati tučkom da bude ravnomerno tanak.

Za svinjske šnicle, dobro ih izlupajte, ali trudite se da ih ne istanjite previše.

Preliti meso mlekom i jogurtom (ili pavlakom) i ostaviti da odstoji barem 30 minuta, a idealno preko noći u frižideru. Ovaj korak čini meso mekšim.

Priprema pohovanja:

Pripremiti tri posude:

U prvoj pomešati brašno sa malo soli i bibera.

U drugoj umutiti jaja sa malo soli.

U trećoj posudi staviti prezle.

Paniranje:

Izvaditi meso iz marinade i osušiti ga papirnim ubrusom.

Svaki komad uvaljati prvo u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle.

Za dodatnu hrskavost možeš ponoviti postupak jaja + prezle.

Prženje:

U dubljem tiganju zagrejati ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170°C).

Pržiti meso 3-4 minuta sa svake strane dok ne postane zlatno braon.

Vaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Dodatni trik:

Ako želište još mekše meso, nakon prženja ga možeš staviti u rernu na 10 minuta na 150°C – zadržaće sočnost unutra, a korica će ostati hrskava.

Bonus saveti za savršeno pohovano meso:

Jogurt ili pavlaka u marinadi čine meso neverovatno mekim i sočnim.
Dvostruko paniranje daje hrskavu koricu i sprečava isušivanje mesa.
Ne pretrpavaj tiganj – meso se najbolje prži kada ima dovoljno prostora u ulju.
Koristi panko prezle za dodatnu hrskavost.
Nemoj previše grejati ulje – ako je prevruće, korica će izgoreti pre nego što se meso isprži iznutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari