Foto Henglein and Steets / ImageSource / Profimedia„Zdrava ishrana“ – fraza koju često čujemo, ali šta tačno podrazumeva?
Čak ni stručnjacima nije uvek lako da precizno objasne koje namirnice zaista doprinose boljem zdravlju i kakve konkretne koristi možemo imati od njih.
Srećom, nova naučna saznanja donose više jasnoće. Najnovija istraživanja ukazuju na to da određena grupa biljnih jedinjenja, poznata kao flavan-3-oli, može imati pozitivno dejstvo na zdravlje – pre svega tako što pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava funkcionisanje krvnih sudova, piše „Science Alert“.
Šta su flavan-3-oli?
Flavan-3-oli (poznati i kao flavanoli ili katehini) su prirodne supstance koje biljke koriste da bi se zaštitile od sunca i štetočina – a ljudima mogu biti od koristi za zdravlje srca i krvnih sudova.
Nalaze se u mnogim svakodnevnim namirnicama:
čaj (zeleni i crni)
kakao i crna čokolada
jabuke, grožđe, bobičasto voće
Gorak ili opor ukus koji osećamo u tamnoj čokoladi ili jakom čaju? To su upravo flavan-3-oli.
Šta su istraživanja pokazala?
Jedno veliko istraživanje iz 2022. godine, koje je pratilo više od 21.000 ljudi, pokazalo je da kakao flavanoli smanjuju rizik od smrti izazvane bolestima srca za čak 27% – dok multivitamini nisu imali takav efekat.
U drugom istraživanju analizirano je 145 manjih studija sa više od 5.200 učesnika, gde su naučnici pratili kako flavan-3-oli deluju na:
krvni pritisak
funkciju krvnih sudova (FMD – fleksibilnost i zdravlje zidova vena i arterija)
Rezultati: manji pritisak, zdravije srce
Ljudi koji su svakodnevno unosili oko 500–600 mg flavan-3-ola imali su:
prosečno sniženje pritiska za 2–3 mmHg
kod osoba s visokim pritiskom, pad je bio još izraženiji: do 6–7 mmHg
poboljšana funkcija krvnih sudova za 1,7%
To je slično efektima nekih lekova za pritisak – ali bez jačih nuspojava. Najčešće su se javljali blagi problemi sa varenjem, ali ništa ozbiljno, prenosi nova.rs.
Kako unositi flavan-3-ole kroz ishranu?
Umesto skupih suplemenata, najbolji efekat se postiže unošenjem ovih jedinjenja kroz svakodnevnu hranu:
2–3 šolje zelenog ili crnog čaja
1–2 porcije tamne čokolade (oko 50–60 g)
2 kašike kakao praha
2–3 jabuke
bobičasto voće, kruške, grožđe
Mali, jednostavni koraci – poput zamene slatkiša jabukom i komadićem tamne čokolade ili dodavanja još jedne šolje čaja u dan – mogu tokom vremena znatno poboljšati zdravlje srca.
Da li su suplementi dobra ideja?
Iako su neka istraživanja koristila flavanol suplemente, pokazalo se da su prirodni izvori (hrana) efikasniji. Razlog može biti u tome što u celovitoj hrani ima i drugih korisnih sastojaka koji pomažu apsorpciju.
Takođe, kod ljudi koji piju lekove – dodaci ishrani mogu imati nepoznate interakcije, pa je uvek bolje posavetovati se sa lekarom.
Flavan-3-oli nisu čudesan lek koji zamenjuje lekarsku terapiju, ali u kombinaciji sa zdravim navikama, oni mogu biti ukusna i prirodna podrška zdravlju srca.
I najbolje od svega – nisu u pitanju skupi superhrana prahovi, već jednostavne namirnice koje većina ljudi voli i lako može uključiti u svakodnevnu ishranu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


