zelena salataZelena salata, foto: WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Zelena salata je odličan dodatak svakom obroku, ali je veoma osetljiva i brzo gubi svežinu ako se ne opere i ne sačuva pravilno. Da biste salatu sačuvali hrskavom i nekoliko dana nakon kupovine, važno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka.

Zelena salata može da ostane sveža i do nekoliko dana u frižideru, evo kako da je čuvate.

Pranje salate odmah po kupovini

Čim donesete salatu kući, nežno je operite. Razdvojite listove jedan po jedan, jer se u sredini glavice često kriju prašina i sitne nečistoće. Najbolje je listove potopiti u veliku posudu sa hladnom vodom i lagano ih rukom promućkati. Po potrebi ispirajte dva do tri puta, sve dok voda ne bude potpuno čista. Nemojte prati salatu pod jakim mlazom vode, jer to može oštetiti listove, piše Index.hr.

Sušenje pre odlaganja

Pre nego što salatu stavite u frižider, mora biti potpuno suva. Vlaga je glavni razlog zbog kog salata brzo propada. Idealno je koristiti sušilo za salatu koje lagano okreće listove i uklanja višak vode bez oštećenja. Ako nemate sušilo, možete je osušiti na čistoj kuhinjskoj krpi ili papirnim ubrusima, nežno tapkajući listove.

Kad je suva, salatu spakujte u veliku plastičnu posudu ili kesu sa zatvaračem, a unutra stavite i suvi papirni ubrus da upija višak vlage. Ne zatvarajte posudu ili kesu potpuno – neka ima malo prostora za cirkulaciju vazduha kako bi salata mogla da „diše“. Najbolje mesto za čuvanje salate je fioka za povrće u frižideru, gde je temperatura nešto viša i vlažnost bolje kontrolisana.

Dodatni saveti

Ako primetite da neki list počinje da vene ili truli, odmah ga izbacite da ne pokvari i ostale. Kada poslužujete salatu, začinite samo onoliko koliko planirate odmah da pojedete – začini poput sirćeta, soli i ulja ubrzavaju omekšavanje listova. Ako primetite da su neki listovi malo uveli, možete ih osvežiti kratkim potapanjem u hladnu vodu pre posluživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari