Kako najlakše da očistite kamenac sa kuvala za vodu 1Foto: Woodpond / Alamy / Profimedia

Kamenac u ketleru je obično bezopasan, ali može pokvariti ukus vaših toplih napitaka. Iako ga možete ukloniti sirćetom, ako vam se ne sviđa njegov jak miris, postoje i druge alternative.

Kamenac nastaje isparavanjem tvrde vode, koja ostavlja minerale kao što su kalcijum i magnezijum karbonat. Iako nije štetan po zdravlje, može oštetiti grejače na uređajima i skratiti njihov vek trajanja.

Većina ljudi koristi jake hemikalije za uklanjanje kamenca, ali one su skupe i teško ih je potpuno isprati. Drugi uobičajeni način čišćenja je upotreba sirćeta i sode bikarbone, što je prirodno, ali može ostaviti neprijatan miris i zahteva dodatno ispiranje.

Ipak, postoji još jedan trik za uklanjanje kamenca, otkriven od strane Mani[a Jejna, osnivača Ministarstva za čišćenje i stručnjaka za čišćenje. On predlaže da koristite pirinač kao prirodnu alternativu za čišćenje čajnika. Za ovu metodu biće vam potrebna samo kašika pirinča i malo vode.

„Pomešajte kašiku pirinča i vode u čajniku, protresite ga i isperite. Pirinač će, zahvaljujući svojoj gruboj teksturi, očistiti kamenac bez oštećenja čajnika. Ovo znači da ne morate koristiti skupe hemikalije i nećete morati da brinete o mogućem oštećenju unutrašnjosti čajnika ili udisanju opasnih isparenja“, objašnjava Jejn, prenosi klix.ba.

Nakon čišćenja, obavezno isperite čajnik kako biste izbegli da ostatak pirinča utiče na ukus vaših napitaka.

Osim toga, za čišćenje drugih delova šporeta, možete koristiti limunsku kiselinu. Prokuvajte vodu u čajniku, pa dodajte kašiku limunovog soka i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim temeljno isperite.

Ove prirodne metode su jednostavne, efikasne i sigurne, a pomoći će vam da očistite kamenac bez korišćenja agresivnih hemikalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari