Foto: Shutterstock/Anna OkNevenova mast je narandžaste boje i dobija se od cvetova ove biljke. Dostupna je u prodavnicama i apotekama, a ima široku primenu. Najčešće se koristi za negu suve i ispucale kože, ali pomaže i kod različitih kožnih infekcija, kao i kod hemoroida. Oni koji gaje neven kod kuće mogu je lako napraviti i sami.
Mast od nevena se od davnina koristi za razne probleme sa kožom. Pomaže kod suve kože, infekcija, ali i kod proširenih vena i hemoroida. Veoma je pristupačna za kupovinu i lako se pravi kod kuće, piše N1.hr.
Za šta se koristi mast od nevena?
Mast od nevena se koristi za razne probleme sa kožom. Od obične suve kože do ozbiljnijih problema. Najčešće se koristi za:
- dermatitis
- zarastanje rana (ne otvorenih rana)
- spoljašnje hemoroide
- proširene vene
- suvu kožu
- promrzline
- pelenski osip.
Zašto je mast od nevena tako dobra?
Ova mast duguje svoju efikasnost laticama cveta nevena, koje su bogate flavonoidima. Imaju antiinflamatorna, antitrombogena i neuroprotektivna svojstva.
Zbog toga, masti od nevena mogu pomoći i u proizvodnji kolagena u koži, pomoći u rastu novog tkiva nakon zarastanja rana i smanjiti upalu na koži.
Upravo zato mast od nevena treba da bude deo svakog domaćinstva.
Da li mast od nevena ima neželjena dejstva?
Baš kao i svaka krema, mast od nevena može izazvati probleme kod nekih ljudi. Ne bi trebalo da je koriste osobe koje su alergične na ambroziju, bele rade ili neven. Pored toga, ne bi trebalo da je koriste trudnice ili dojilje jer neven može uticati na hormone.
Ljudi koji se pripremaju za operaciju ili redovno uzimaju određene lekove trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre upotrebe masti.
U nekim slučajevima, neven može uticati na unos lekova. Takođe treba uzeti u obzir da ova mast neće pomoći svima i da ćete morati da potražite savet stručnjaka.
Kako napraviti nevenovu mast?
Nevenova mast se radi od cvetova nevena i svinjske masti. Prvo je potrebno pročistiti mast na način da se četiri kašike masti preliju hladnom vodom, pomeša se mikserom i potom se izlije voda.
Ovo se ponavlja nekoliko puta tako da se uvek dodaje nova hladna voda.
Ovim se uklanja miris masti i dobija se kvalitetnija svinjska mast. Nakon toga, svinjska mast se topi na laganoj vatri i kuva oko pola sata, stalno uklanjajući penu koja se stvara. Pred kraj se dodaje šaka cvetova nevena tako da se kuvaju nekoliko minuta.
Nakon ovoga, potrebno je ostaviti svinjsku mast da se ohladi, najbolje preko noći. Sledećeg dana, svinjska mast se blago zagreva da se otopi, može se dodati oko 10 grama pčelinjeg voska, koji takođe treba otopiti. Sve se procedi, a zatim sipa u teglice. Svinjska mast se čuva u frižideru.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


