Foto: Shutterstock/Hakase_420Priprema ručka često, nažalost, podrazumeva i neko zagorelo posuđe, koje se jako teško čisti… Ipak, dobra vest je da rešenje postoji – ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo savete kako što lakše i efikasnije da očistite zagorele šerpe i tiganje.
Kada se hrana stavi u vruće tiganje i šerpe, obično napravljene od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa, između njih se formira hemijska veza koja uzrokuje da se hrana zalepi za njih. U početku je ovo dobra stvar jer karamelizuje komadiće mesa i povrća na dnu tiganja. Međutim, ako ne budete oprezni, zaboravite ili je temperatura previsoka i nemate vremena da reagujete, može lako da izgori i uništi posudu, upozorava Miss7.
Prva pomoć kod čišćenja zagorele šerpe ili tiganja
Ali, iako se večera još uvek može sačuvati, vaše jelo je sada spremno za dubinsko čišćenje, a sledeći put kada vam se to dogodi, pokušajte sa ovim koracima. Zapamtite da ovaj metod najbolje funkcioniše odmah nakon što je vaša hrana izgorela, dok je sve još toplo:
- Uklonite sve zagorele delove – nakon što sastružete zagorele komade mesa, povrća i ostalog, napunite šerpu vodom.
- Prokuvajte vodu – stavite lonac na šporet, na veoma visoku temperaturu, i dovedite vodu da provri. Pustite da kuva pet minuta.
- Ostružite dno lonca – silikonskom ili drvenom lopaticom ostružite dno šerpe i nastavite da kuvate vodu, dodajući još ako je potrebno, dok se svi zagoreli komadići ne podignu sa dna lonca ili tiganja.
- Operite lonac – kada se lonac očisti od svih zagorelih čestica, operite ga kao i obično.

Soda bikarbona i sirće pomažu i u najtežim slučajevima
Ako vam nije uspelo, a lonac ili tiganj u kome se nalazi zagorela hrana je čekao neko vreme da se opere ili je u posebno lošem stanju, pomenuta tehnika sa ključalom vodom možda neće biti dovoljna.
U tom slučaju:
- Pospite šerpu ili tiganj sodom bikarbonom – po celom zagorelom dnu posipite ravnomeran sloj sode bikarbone.
- Dodajte sirće i toplu vodu – prelijte pomenutu tečnost preko sode bikarbone i ostavite da odstoji nekoliko sati
- Ponovo prokuvajte – najtvrdokorniji deo, koji nije uklonjen ni posle sode i sirćeta, pokušajte da uklonite još jednom ključalom vodom i lopaticom za struganje, savetuje Eat This.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


