krompirFoto: Shutterstock/Julia Mikhaylova

U toku je sezona krompira – iako mnogima nijedno doba godine nije pogrešno vreme za uživanje u ovom svestranom povrću. Krompir je ključni sastojak brojnih jela, od salata i bogatih supa do svečanih prazničnih trpeza. Njegova velika prednost je dugotrajnost – za razliku od osetljivijih namirnica, može se čuvati nedeljama bez kvarenja, pod uslovom da se pravilno skladišti.

Kako pravilno čuvati krompir

Kao i luk i jabuke, krompir se može čuvati dugo vremena. Idealni uslovi su hladno, tamno mesto, gde može ostati svež nedeljama ili čak mesecima. Najbolje ga je čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti, pa su ostava ili zatvoreni ormar savršen izbor. Međutim, pokazalo se da se njihov rok trajanja može značajno produžiti ako ih premestite iz originalnog pakovanja u kartonsku kutiju, pirenosi Index.hr.

Ova jednostavna promena može napraviti ogromnu razliku. U poređenju različitih metoda skladištenja, utvrđeno je da je krompir čuvan u kartonskoj kutiji bio bolji od onog u činiji, korpi i plastičnoj ili papirnoj kesi. Imao je najmanju količinu klica i ostao je hrskav, vlažan i čvrst na dodir. Kada se skuva, takav krompir je takođe najbolje zadržao svoj ukus.

Dakle, ako planirate da imate zalihe krompira tokom hladnijih meseci, nabavite kartonsku kutiju. Bićete zahvalni na ovom savetu kada vam se prijede omiljeno jelo, a krompir kupljen pre nekoliko nedelja izgleda isto sveže kao i onog dana kada ste ga doneli kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari