Foto: Shutterstock/New AfricaBeli luk je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji – ali mnogi ga nepravilno koriste. Nije reč o količini, već o načinu pripreme. U tome leži razlika između bogate, aromatične arome i gorkog, zagorelog ukusa koji može nastati. Ovo su najčešće greške pri pripremi belog luka.
Greške prilikom pripreme belog luka
Sečete ga i odmah ubacujete u jelo
Kada sečete ili zgnječite beli luk, oslobađa se enzim alicin, koji je odgovoran za njegov jak miris i antibakterijska svojstva. Ali ako ga odmah bacite na vrući tiganj, većina tog blagotvornog jedinjenja nestaje pre nego što jelo počne da miriše, piše Index.hr.
Zato ga ostavite da odstoji najmanje 10 minuta nakon seckanja pre nego što krenete da ga termički obrađujete.
Pržite ga na jakoj vatri
Beli luk ne voli veoma vruće tiganje. Ako ga dodate u ulje koje je već jako vruće, ono će izgoreti za nekoliko sekundi i dati jelu gorak ukus. Bolja opcija je lagano zagrejati ulje sa belim lukom ili ga dodati nakon što povrće već pusti sok.
Mešate svež i već pržen beli luk
Ako koristite beli luk na više načina – na primer, zgnječen i kratko propržen na ulju, kao i dodavanje sirovog belog luka – znajte da će svaki dati potpuno drugačiji ukus jelu. Svež je začinjenog ukusa, dok prženi ima slatkastu notu. Ne mešajte ih nasumično – koristite ih posebno prema receptu i ukusu koji želite da postignete.
Od belog luka možete napraviti i pastu koja je praktična za upotrebu u jelima i daće im bogat ukus.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


