jajaFoto: Shutterstock/Max4e Photo

Uskrs ne može da prođe bez kuvanih i ukrašenih jaja — ali često se dogodi da jaja popucaju tokom kuvanja i pokvare planove za dekoraciju. Srećom, postoji jednostavan trik koji može sprečiti pucanje ljuske i olakšati ljuštenje, čak i kod najtvrđih domaćih jaja.

Kako da jaja ne popucaju tokom kuvanja?

Postoji nekoliko saveta i trikova kako da jaja ne popucaju tokom kuvanja. Pre svega, važno je da su jaja sveža. Kako biste bili sigurni da ste kupili sveža jaja, isprobajte trik s vodom koji će vam pomoći da jajima odredite starost, piše Zadovoljna.hr.​ ​

Takođe, treba paziti na temperaturu, ne smete pretrpati lonac i bolje je uzeti smeđa jaja, jer je bela ljuska mnogo krhkija.

Osim ovih trikova, postoji još jedan koji će smanjiti šansu da jaja popucaju tokom kuvanja.​

Radi se o limunovom soku. Limunov sok je prirodna kiselina koja omekšava ljusku. Kada se doda u vodu dok se jaja kuvaju, limun pomaže da se belance učvrsti unutar jaja i sprečava njegovo curenje ako ljuska slučajno i napukne. Osim toga, olakšava ljuštenje jaja nakon kuvanja jer smanjuje prianjanje membrane uz belance.​

Kako koristiti limunov sok?

  1. Stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom.​
  2. Dodajte 2 do 3 kašike sveže isceđenog limunovog soka u vodu.​
  3. Stavite lonac na vatru i kuvajte jaja kao i obično – u zavisnosti od toga da li želite meko ili tvrdo kuvana jaja.​
  4. Nakon kuvanja, jaja kratko isperite u hladnoj vodi.​

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari