jelaFoto: Shutterstock/matka_Wariatka

Umesto klasične zaprške, pogledajte kako sve možete zgusnuti svoja jela na mnogo zdraviji način, i to tako da ništa ne izgubite od ukusa.

Variva i supe su često na jelovnicima u svako godišnje doba. To su fina, hranljiva i zdrava jela puna vitamina i divnih, svežih ukusa. No, bez obzira da li pripremate raskošna jela koja sadrže meso ili više volite lagane čorbice i osvežavajuća jela od povrća, u jednom delu kuvanja sigurno ćete doći do trenutka zgušnjavanja…

No, kako znamo da klasična zaprška nije najzdravije rešenje, u nastavku vam otkrivamo 3 odlične alternative koje postižu isti efekat, a uz to donose i savršen ukus, piše Miss7.

 Tri zdrava načina za zgušnjavanje jela

Krompir 

Umesto zaprške, u šerpu stavite 1 krompir. Prepolovite i tako kuvajte sa ostalim sastojcima. Kada je gotovo, izvadite iz šerpe, dodajte malo tečnosti i viljuškom izgnječite krompir. Stavite u šerpu, kratko kuvajte i fino varivo je gotovo. Krompir neće promeniti njegov ukus, a ujedno će vam uštedeti vreme koje biste potrošili na pripremu zaprške.

Zaboravite na zapršku: Evo kako možete zgusnuti jela na zdrav i ukusan način 1
Foto: Shutterstock/Metamore Studio

Povrće i žitarice

Osim krompira, možete iseckati i drugo povrće, ali zbog skroba koji sadrži, krompir će biti sasvim dovoljan. Dodavanje žitarica poput ječma i prosa takođe će pomoći da se jelo na kašiku zgusne zbog skroba koji oslobađaju, a istovremeno će obogatiti jelo i dodati mu nove hranljive vrednosti.

Ovsene pahuljice 

Ovsene pahuljice su odlična alternativa brašnu, a ne opterećuje stomak. Iseckajte ih, pomešajte sa delom tečnosti iz šerpe, pa sve zajedno dodajte u šerpu i dobro promešajte. Možete da ubacite i cele ovsene pahuljice koje će upiti tečnost, ali ovim načinom zgušnjavanja u čorbi će se videti komadići ovsenih pahuljica, pa možda neće biti tako lepo na oko.

Koristite ove jednostavne trikove i uživajte u svojim zdravim i ukusnim čorbama i gustim varivima. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari