Bubrezi su parni organ, učestvuju u uklanjanju viška vode i otpadnih tvari iz krvi, te njihovom pretvaranju u mokraću kojom izlaze iz organizma. Normalno, mokraća sadrži tvari koje sprečavaju stvaranje kristala, no kod nekih osoba taj mehanizam zakazuje, pa nastaju kamenci.
Najčešće kamenci muče odrasle muškarce i žene u dobi od 20 do 40 godina. Poznato je i tvrde stručnjaci da povećani rizik u nastajanju bubrežnog kamenca imaju oni u čijim porodicama ima ili je bilo osoba sa bubrežnim kamencima, zatim osobe sa infekcijom mokraćnog sistema, te bubrežnim metaboličkim poremećajima, nasledne bolesti, te uzimanje nekih lekova za izbacivanje suvišne tekućine iz tela (diuretici).
Kad su kamenci sasvim sitni, obično se za njih ne zna, jer nesmetano mokraćom putuju od bubrega preko mokraćnog mehura i mokraćovoda do mokraćne cevi – kojom izlaze iz organizma. Veći kamenci na tom putu iritiraju organe kroz koje prolaze, a mogu čak i začepiti mokraćovode, te zato se javlja jak, grčevit bol u leđima i boku ili donjem delu stomaka koja se može širiti prema preponama, a to je najpoznatiji simptom bubrežnih kamenaca. Ima više vrsta bubrežnih kamenaca. Od građe bubrežnih kamenaca zavisi plan njihovog lečenja, ali i sprečavanje da ponovo nastanu.
Šta (ne) jesti?
a. Kamenci nastaju taloženjem kalcijuma, te treba smanjiti konzumiranje namirnica bogatih tim mineralom (mlečne proizvode, bobičasto voće, šparoge, čokolada).
b. Ako su u pitanju kamenci mokraćne kiseline, preporučuje se manji unos plave ribe, peradi i mesa.
c. Osobama koje su imale cistinske kamence preporučuje se da dnevno piju četiri litra vode, od koje trećinu valja popiti tokom noći.
Autor je specijalista medicine rada i profesionalnih bolesti
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


