Torta, foto: Shutterstock/Tserliukevich SviatlanaKing torta već je postala nezaobilazni hit u domaćim kuhinjama, posebno kada se sprema slavska trpeza.
King torta je moćan kolač. U zemlji u kojoj se spremanje kolača za slavu prenosi generacijama, ova torta donosi spoj bogatih slojeva, kremastog fila i hrskavih detalja – upravo to je i razlog zašto je sve više ljudi „gugla“.
I dok priprema može zahtevati nešto pažnje i vremena, rezultat opravdava trud. Uz dobru organizaciju i tajm‑menadžment, i domaćica s prosečnim iskustvom može da je pripremi i bude sigurna da će ostaviti utisak na slavsku trpezu.
Količina: za oko 12–14 porcija
Vreme pripreme: oko 1 sat aktivnog posla + hlađenje i stezanje 3‑4 sata (može i preko noći)
Težina pripreme: srednja — nije najjednostavnija torta, ali nije ni nepristupačna; zahteva pečenje kora, pripremu fila i glazure, ali ne uključuje ekstremne tehnike.
King torta, recept
Sastojci
(napomena: količine su okvirne; prilagoditi prema dimenziji kalupa, npr. 20 cm prečnika)
Za kore:
6 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
100 ml ulja
80 ml mleka
80 g brašna
50 g mlevenih pečenih lešnika
Za fil:
500 g maskarpone sira
200 ml slatke pavlake
350–400 g karamel namaza (ili domaćeg karamela)
Slatka domaćica
Za glazuru (ganaš) i dekoraciju:
150 g mlečne čokolade
70 ml slatke pavlake
150 g seckanih pečenih lešnika
Priprema
Kore:
Umutiti belanca sa prstohvatom soli i šećerom dok ne postanu čvrsti. U drugoj posudi pomešati žumanca, ulje i mleko, zatim dodati brašno i mlevene lešnike. Lagano umešati sneg od belanaca. Sipati smesu u oblazinjen kalup i peći na 180 °C oko 20 minuta ili dok kora ne dobije blago zlatnu boju. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Filovanje:
Umutiti maskarpone, dodati karamel namaz i lagano umešati slatku pavlaku (u nekom receptu se predlaže i krem‑fix po potrebi). Kada se kore ohlade, prerezati ih na dva cela sloja (ili više slojeva ako želite tanje kore). Prvi sloj stavite na tanjir, namažite filom, poklopite drugim slojem.
Glazura i dekoracija:
Na blagoj vatri ili u mikrotalasnoj istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, mešati dok se ne dobije sjajan ganash. Preliti tortu, po želji pustiti da se glazura sliva niz ivice, posuti seckanim lešnicima.
Hlađenje:
Tortu ostaviti u frižideru najmanje 3–4 sata da se fil dobro stegne, a glazura za instit. Pre serviranja izvaditi oko 10 minuta ranije da se lagano omekša za sečenje.
Čuvanje i serviranje
Toliko slojeva i kremasta struktura čine da torta bude najbolja dan posle – tada su ukusi „progovorili“.
Čuvati pokrivenu u frižideru na temperaturi oko 4 °C.
Može se zadržati dobro i 2–3 dana, ali nakon toga kore mogu omekšati previše ili fil izgubiti na čvrstini.
Prilikom serviranja, savetuje se da se seče oštrim nožem koji je prethodno zagrejan toplom vodom, kako bi se dobile uredne kriške.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


