kupusFoto: Shutterstock/DUSAN ZIDAR

Kiseli kupus je tradicionalno zimsko jelo, a iako se može kupiti gotov, onaj koji sami ukiselimo ipak ima poseban i jedinstven ukus.

Jedan od najstarijih načina kiseljenja kupusa je biološko kiseljenje, a razlike mogu biti u formi u kojoj se kupus ostavlja da se kiseli  – ceo ili isečen. Za kvalitetan kiseli kupus, potreban je kvalitetan svež kupus. Glavice moraju biti zdrave ili čvrste, težine oko 1,5 kg. Prilikom sečenja treba ukloniti dva ili tri spoljna lista, dok uklanjanje centralnog korena nije potrebno, piše Miss7.

Kako ukiseliti kupus kod kuće

Za pripremu kiselog kupusa potrebno vam je:

  • 15 kg kupusa
  • 0,5 kg soli
  • 6 lovorovih listova
  • kašika zrna bibera
  • po želji jabuka ili komadići dunje za žutu boju

Priprema:

  1. U plastičnu bačvu složite red iseckanog kupusa, a zatim red soli. Nastavite tako dok se sve ne potroši. Sve zalite vodom da prekrije kupus i hermetički zatvorite.
  2. Prvo ga držite na sobnoj temperaturi dok ne ukiseli, što traje oko mesec dana.
  3. Zatim ga premestite na hladno mesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne višoj od pet stepeni.
  4. Ako bure nije puno do vrha, napunite plastičnu kesu vodom i stavite je kao teg na kupus, da ga pritisnete i istovremeno zaštitite od protoka vazduha. Kupus zaštićen na ovaj način trajaće duže od onog koji je tradicionalno pokriven teškim kamenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari