Ključ za smanjenje nepotrebnih troškova 1Foto: Charles Sturge / ImageSource / Profimedia

U vremenu kada se stalno diskutuje o rastu cenama u prodavnicama, uslugama i prevozu, često se ne usuđujemo da odnesemo jaknu na hemijsko čišćenje ili sredimo iskidani lanac. U takvim okolnostima, ključno je da prepoznamo nepotrebne troškove i da budemo svesni gde bespotrebno trošimo novac.

Prosečno domaćinstvo baca značajne količine hrane zbog lošeg planiranja obroka, dok istovremeno nastavljamo da kupujemo stvari na rasprodajama koje nam zapravo nisu potrebne. Takođe, mnogi od nas i dalje bespotrebno plaćaju bankarske usluge svakog meseca, a često menjamo uređaje poput televizora pre nego što nam zaista zatreba.

Pametna kupovina namirnica

Postoje namirnice koje mogu da se čuvaju duže vreme i koje je isplativo kupiti na sniženju. Na primer, pirinač, testenine, mahunarke poput pasulja, sočiva i slanutka, koje su bogate proteinima, mogu trajati mesecima i odličan su izbor za kupovinu na veliko kad su u pitanju povoljne cene.

Takođe, konzerve poput tunjevine, pasulja, graška i slanutka su dugotrajne i praktične za čuvanje, baš kao i začini kupljeni u većim pakovanjima. Međutim, kupovina većih količina svežeg voća i povrća, iako može izgledati isplativo, često vodi do bacanja hrane.

Gotova jela, ma koliko povoljnija bila u trenutku kupovine, često su bačen novac i obično su nezdravija od opcija koje možete pripremiti kod kuće. Na primer, tanjir blitve ili dinstanog kupusa sa dva tvrdo kuvana jajeta ili pilećih krilca, pripremljen kod kuće, biće isplativiji i zdraviji od kupljenih gotovih jela.

Saveti za čuvanje hrane

Planiranje obroka unapred, pravljenje liste za kupovinu i mudro korišćenje ostataka hrane za nove obroke ključni su za smanjenje bacanja hrane. Zamrzavanje viška sveže hrane je sjajan način da sprečimo da se hrana pokvari i ode u otpad.

Za organizaciju hrane u frižideru, koristite sistem „prvi ušao, prvi izašao“, gde ćete staviti hranu koju treba prvo iskoristiti na vidljivim mestima, u hermetički zatvorenim posudama. Redovno proveravanje rokova trajanja proizvoda kao što su jogurti, narezci i namazi pomoći će vam da izbegnete rasipanje hrane. Na ovaj način, ne samo da ćete štedeti novac, već ćete i doprineti smanjenju bacanja hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari