Foto: Daria Gradchaninova / Alamy / Profimedia
Vitamin A (Retinol, Akseroftol) ne zaslužuje prvo mesto u tablici vitamina samo zbog abecednog redosleda, već zbog brojnih važnih funkcija u organizmu.
Vitamin A štiti ćelijske membrane i jača kožu i sluzokožu, čime pomaže sprečavanje brojnih infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, pa ga s pravom nazivamo „zaštitnikom celog organizma“.
Nutricionista Danica Premireli za Eating Well ističe brojne prednosti vitamina A, koji se najbolje unosi kroz ishranu.
Vitamin A je najpoznatiji po tome što pomaže u očuvanju dobrog vida, naročito noću, dok njegov nedostatak može dovesti do noćnog slepila. Takođe, igra ključnu ulogu u zdravlju mrežnjače oka i funkcionisanju rožnjače, prenosi klix.ba.
Ovaj vitamin ima i antioksidativno dejstvo, štiteći ćelije od oštećenja usled oksidativnog stresa, koji može izazvati hronične upale i povećati rizik od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i srčanih oboljenja.
Vitamin A je važan za normalan rad imunog sistema, naročito za proizvodnju sluzi koja štiti organizam od štetnih mikroorganizama, kao i za razvoj ćelija koje štite organe od patogena.
Takođe, utiče na koštane ćelije, pomažući u održavanju ravnoteže između stvaranja nove i razbijanja stare koštane mase, čime doprinosi zdravlju kostiju.
Ipak, prekomerni unos vitamina A može povećati rizik od preloma, naročito kod osoba sa nedostatkom vitamina D.
Vitamin A se nalazi u mnogim namirnicama, biljnog i životinjskog porekla, poput narandžastog, žutog, crvenog i tamnozelenog povrća i voća bogatog beta-karotenom (kao što su slatki krompir, šargarepa, spanać, dinje i crvena paprika), kao i u životinjskim proizvodima poput sira, jaja i masne ribe.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


