Kuvani kukuruz, foto: Yummy_pic / Alamy / Alamy / ProfimediaKuvani kukuruz je mnogima omiljena letnja hrana. Ipak, često odustanemo da ga pripremamo kod kuće, zato što treba da se kuva dugo.
A koliko zaista treba da se kuva kukuruz, piše stvarukusa.
Sve zavisi od toga da li kuvate mladi ili zreli kukuruz, kao i od toga da li koristite običan ili ekspres lonac.
Ako kuvate mladi kukuruz u običnoj posudi, stavite ga u vruću vodu i kuvajte oko 10-15 minuta.
Ako zreli kukuruz kuvate u običnom loncu, stavite ga u hladnu vodu, ali kuvate ga i znatno duže, oko 40 minuta.
Mladi kukuruz se kuva prilično brzo, za najviše deset minuta, ali je važno da ringlu uključite na najjače.
Mnogi greše jer kod kuvanja dodaju so u vodu, a zbog nje zrna postaju tvrđa i tako se produžava vreme termičke obrade.
Kukuruz treba da posolite na kraju.
Kada ga čistite prije kuvanja, nemojte da očistite sve listove, ostavite bar dva da ga pokriju, a preostalo lišće posložite na dno lonca u kom ćete da ga kuvate.
Tako ćete stvoriti “izolaciju” i klipovi će brže da budu skuvani, a imaće i poseban ukus.
Kuvanog ga ostavite da se ohladi u vodi, da se ne suši na vazduhu.
Još jedan trik za ukusniji kukuruz: Odmah na početku kuvanja dodajte kašiku maslaca u vruću vodu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


