roštiljRoštilj, foto: Frank Van Delft / ImageSource / Profimedia

Roštilj je nekako uvek rezervisan za 1. maj, a mi smo napravili računicu koliko vam je namirnica potrebno za šest odraslih osoba.

Ako organizujete roštilj za šest odraslih osoba, preporučuje se da se po osobi planira oko 250–300 g mesa sirove težine, posebno ako su predviđeni i prilozi poput salate. Kada se u plan uključe i kobasice, raspodela može izgledati ovako:

200 g glavnog mesa (pljeskavice, ćevapi, vratina, ražnjići) po osobi

100 g kobasica po osobi

Ukupne količine:

Glavno meso: 6 osoba × 200 g = 1,2 kg

Kobasice: 6 osoba × 100 g = 600 g

Za sigurnost i bezbrižnost tokom pripreme, savetuje se da se količine malo zaokruže:

1,5 kg glavnog mesa

700 g kobasica

Predlog za izbor mesa:

Za glavno meso mogu se kombinovati različite opcije:

Pljeskavice (kupovne ili domaće)

Ćevapi

Svinjska vratina bez kosti

Pileći ražnjići za lakšu varijantu

Primer raspodele:

800 g pljeskavica + 700 g vratine
ili

600 g ćevapa + 900 g pilećih ražnjića.

Količina za paradajz salatu:

Za jednostavnu paradajz salatu preporučuje se:

1 veći paradajz (150–200 g) po osobi

Ukupno za šest osoba:

1,2 kg paradajza

Pored paradajza, salati se može dodati:

Jedna glavica crnog luka

Maslinovo ulje, sirće ili limun, so i biber

Za bogatiju verziju salate može se dodati i:

200 g fete ili mladog sira

Kratak spisak za kupovinu:

1,5 kg glavnog mesa (po izboru: pljeskavice, vratina, ćevapi)

700 g kobasica (domaćih ili roštiljskih)

1,2–1,5 kg paradajza

1 glavica crnog luka

Maslinovo ulje, sirće ili limun

So i biber

(po želji) 200 g fete sira

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari