hranaFoto: Shutterstock/New Africa

Konzervirana hrana, kao što su pasulj ili tunjevina, može predstavljati rizik jer potencijalno sadrži opasne bakterije koje mogu dovesti do paralize, pa čak i smrti, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.

Naime, brojne konzerve koje godinama čuvamo u ostavi mogu biti zagađene štetnim mikroorganizmima, među kojima je i Clostridium botulinum – bakterija koja stvara toksine sposobne da napadnu nervni sistem i izazovu smrtonosnu paralizu, piše N1.hr.

Pol Džekson iz britanske kompanije za upravljanje otpadom NRC savetuje da limenke uvek treba pažljivo pregledati pre kupovine.

„Konzerva sa malim udubljenjima je generalno bezbedna ako nema drugih znakova oštećenja“, rekao je on za Miror. „Ali duboka udubljenja su ozbiljan znak upozorenja.“

Kako proveriti da li je hrana u konzervi ispravna?

Prilikom provere ispravnosti hrane u konzervi, važno je obratiti pažnju na sledeće znakove koji mogu ukazivati na kvarenje:

Vizuelni znaci

Naduvena ili deformisana limenka:
Ako je limenka naduvena, to može ukazivati na prisustvo gasova koje proizvode bakterije, što znači da se hrana pokvarila.

Duboka udubljenja:
Duboka udubljenja mogu uzrokovati mikropukotine kroz koje bakterije ulaze u limenku i onečiste sadržaj.

Rđa:
Rđa može oslabiti metal i uzrokovati curenje sadržaja ili ulazak vazduha, što otvara vrata bakterijama.

Miris i zvuk pri otvaranju

Neprijatan miris:
Ako hrana ima neobičan ili neprijatan miris, to je jasan znak da nije bezbedna za konzumaciju.

Isticanje tečnosti:
Ako iz limenke pri otvaranju curi tečnost, to može značiti nakupljanje gasova zbog bakterijske aktivnosti.

Potencijalne opasnosti

Konzervirana hrana može sadržati opasne bakterije poput Clostridium botulinum, koje proizvode toksine opasne po život.
Simptomi botulizma uključuju mučninu, povraćanje, bolove u stomaku, proliv ili zatvor, a u težim slučajevima mogu izazvati paralizu.

Preporuke

Izbegavajte konzerve sa vidljivim oštećenjima:
Ne kupujte ili konzumirajte konzerve koje su naduvene, imaju duboka udubljenja ili su zarđale.

Proverite miris i izgled sadržaja:
Ako hrana ima neobičan miris ili izgled, nemojte je konzumirati.

Pravilno skladištenje:
Čuvajte konzerve na hladnom i suvom mestu, izbegavajući izlaganje visokim temperaturama i vlazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari