Kopriva ima dosta veliki koren, a stabljika raste u visinu i do metar i po. Listovi su joj u obliku srca, na vrhovima zašiljeni a na obodima testerasti. Prekriveni su žaokama koje su kukaste na vrhovima. Kada se dodirne, žari, jer izliva sokove na kožu. Veruje se da ovakvo žarenje koprivom leči reumatizam. Koristi se u lekovite svrhe i u industriji.


Kopriva raste kao korovska biljka na zapuštenim mestima, neobrađenim oranicama, pored puteva, u jarkovima i slično. Sigurno da ne postoji osoba na našim prostorima, koja nikada nije videla koprivu.

Drugi nazivi za ovu lekovitu biljku su još i kopriva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.

Cela biljka je lekovita, tako da se u proleće kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Može se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u proleće i jesen. Seme sazreva u avgustu.

Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom… Čaj od koprive odlično je prirodno sredstvo za iskašljavanje, pročišćava jetru, želudac i creva, a ujedno je koristan lek protiv anemije, groznice, žutice, malarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari