kupinaFoto: Shutterstock/Foto_Val

Kako leto polako ustupa mesto jeseni, priroda nas nagrađuje jednim od svojih najlepših plodova – kupinama. Uskoro ćemo ih moći brati i uživati u njihovom svežem ukusu. A kako bismo ih sačuvali i tokom hladnijih meseci, predlažemo da pripremite ovaj savršeni liker, koji će vas podsećati na leto tokom cele godine.

Osim što su odličan izbor za kolače, kupine su idealne i za pripremu domaćeg likera, koji će vas osvojiti svojim bogatim, aromatičnim ukusom.

Ispod možete pronaći provereni recept za domaći liker od kupina, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr:

Domaći liker od kupina

Sastojci:

  • 1 kg svežih kupina
  • 500 g šećera
  • 1 litar kvalitetne rakije ili votke
  • 1 mahuna vanile (po želji)
  • Kora pola limuna

Priprema:

  1. Kupine dobro operite i ostavite da se dobro ocede. Nemojte ih gnječiti – najbolje je da ih ostavite cele kako bi liker imao lepu teksturu i ukus.
  2. U veliku teglu poređajte red kupina, pospite sa malo šećera, zatim još jedan red kupina, pa šećer, dok se svi sastojci ne potroše. Odozgo dodajte mahunu vanile i koricu limuna.
  3. Prelijte rakijom ili votkom, tako da kupine budu potpuno potopljene.
  4. Zatvorite teglu i ostavite na hladnom i tamnom mestu najmanje šest nedelja. Povremeno promućkajte teglu kako bi se šećer bolje rastvorio i ukusi sjedinili.
  5. Nakon što liker odstoji, procedite ga kroz gazu ili finu cediljku u čistu bocu.
  6. Liker čuvajte na hladnom mestu ili u frižideru. Služite ohlađen ili kao dodatak kolačima i desertima. Živeli!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari