Foto: Shutterstock/Foto_ValKako leto polako ustupa mesto jeseni, priroda nas nagrađuje jednim od svojih najlepših plodova – kupinama. Uskoro ćemo ih moći brati i uživati u njihovom svežem ukusu. A kako bismo ih sačuvali i tokom hladnijih meseci, predlažemo da pripremite ovaj savršeni liker, koji će vas podsećati na leto tokom cele godine.
Osim što su odličan izbor za kolače, kupine su idealne i za pripremu domaćeg likera, koji će vas osvojiti svojim bogatim, aromatičnim ukusom.
Ispod možete pronaći provereni recept za domaći liker od kupina, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr:
Domaći liker od kupina
Sastojci:
- 1 kg svežih kupina
- 500 g šećera
- 1 litar kvalitetne rakije ili votke
- 1 mahuna vanile (po želji)
- Kora pola limuna
Priprema:
- Kupine dobro operite i ostavite da se dobro ocede. Nemojte ih gnječiti – najbolje je da ih ostavite cele kako bi liker imao lepu teksturu i ukus.
- U veliku teglu poređajte red kupina, pospite sa malo šećera, zatim još jedan red kupina, pa šećer, dok se svi sastojci ne potroše. Odozgo dodajte mahunu vanile i koricu limuna.
- Prelijte rakijom ili votkom, tako da kupine budu potpuno potopljene.
- Zatvorite teglu i ostavite na hladnom i tamnom mestu najmanje šest nedelja. Povremeno promućkajte teglu kako bi se šećer bolje rastvorio i ukusi sjedinili.
- Nakon što liker odstoji, procedite ga kroz gazu ili finu cediljku u čistu bocu.
- Liker čuvajte na hladnom mestu ili u frižideru. Služite ohlađen ili kao dodatak kolačima i desertima. Živeli!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


