Liker od narandže, foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / ProfimediaAranćelo je savršeni liker od pomorandže koji se tradicionalno pravi na Siciliji.
Liker aranaćelo, isto kao i lumunćelo, idealno je da poslužite dobro ohlađen, idealno iz zamrzivača, kao digestiv nakon obroka.
Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu kako bi zadržao svežinu i ukus.
Liker od narandže – sastojci:
4 narandže (neprskane)
2 ½ šolje alkohola (95% ili kvalitetna votka, može i dobra loza)
2 ½ šolje vode
1 ½ šolja šećera
Priprema:
Priprema narandži: Operite i osušite narandže. Koristite ljuštilicu za krompir da oljuštite samo narandžasti deo kore (izbegavajte beli deo koji može da da gorčinu). Trebalo bi da dobijete oko 120 grama kore.
Namakanje kore: Stavite koru u čistu staklenu teglu dovoljno veliku da stane alkohol. Prelijte koru alkoholom, tako da bude potpuno pokrivena. Pokrijte teglu i ostavite je na tamnom mestu 21 dan. Povremeno protresite, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.
Filtriranje alkohola: Nakon 21 dan, procedite alkohol kroz metalnu cediljku da biste uklonili koru. Dobijeni alkohol će imati lepu narandžastu boju. Ostavite ga sa strane.
Priprema šećernog sirupa: U srednjem loncu, na srednjoj vatri, mešajte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne rastopi. Smesa ne treba da provri. Ostavite sirup da se ohladi.
Spajanje likera: Pomiješajte ohlađeni šećerni sirup sa narančastim alkoholom i dobro promešajte. Ulijte liker u staklene boce i dobro ih zatvorite. Ostavite da stoje još 15 dana pre nego što počnete da uživate u njemu. Možete ga konzumirati odmah, ali će biti najbolji nakon što odstoji.
Dodatni saveti: Ovaj liker možete koristiti i za pripremu poslastica poput kolača, torti, pita i savijača. Takođe, odlično se slaže sa palačinkama – samo ih prelijte likerom i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


