linzerFoto. Shutterstock/Madeleine Steinbach

U mnogim domovima našeg regiona i širom Evrope, naročito u germanskim zemljama, linzeri imaju posebno mesto na prazničnoj trpezi, kao jedan od najstarijih poznatih slatkiša koji je odoleo vremenu.

Linzerski keksići, nazvani po austrijskom gradu Lincu, smeštenom na Dunavu i poznatom po bogatoj kulturnoj i muzičkoj istoriji, sada su neizostavni sastojak Božića, piše Zadovoljna.hr.

Prhko testo bogato puterom i džemom ili marmeladom vraća uspomene na naše prve Božiće, a zanimljivo je da su linzeri kakve danas poznajemo nastali sasvim slučajno od recepta za kolače.

Takozvana Linzertorta (ili Linzer kolač) izumljena je 1653. godine. Osnova je bila od prhkog testa sa puterom, kao kod današnjih biskvita, uz dodatak džema od crne ribizle.

Na gornju površinu stavljala se mreža od testa, prekrivena džemom. U narednim godinama, prvi biskviti su se pravili od istih sastojaka, a njihova manja veličina bila je praktičnija za serviranje. U sredini je takođe isečen krug, koji je predstavljao takozvano Linzer oko. Johan Konrad Fogel je prvi počeo da ih prodaje.

Desert koji budi najlepše božićne uspomene

Više od dva veka kasnije, originalno austrijski recept je u Sjedinjene Države doneo austrijski emigrant Franc Helclhuber, a američko stanovništvo je bilo oduševljeno desertom.

Pošto je naš kraj dugo bio pod vlašću Habzburga, njihova kuhinja je nesumnjivo uticala na hrvatsku kuhinju, a Linceri su samo jedan u nizu primera.

Ovaj desert koji vraća najlepše božićne uspomene je veoma jednostavan za pravljenje. Osnovni sastojci su puter, marmelada ili džem, belo brašno i vanilin šećer, ali za bolji ukus možete dodati i malo limunove kore, prstohvat cimeta i mlevene bademe, baš kao u originalnom receptu iz 17. veka.

Linzeri

Sastojci:

  • 300 g običnog brašna
  • 200 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 50 g marmelade ili džema po vašem izboru (predlažemo kajsiju ili šljivu)

Priprema:

  1. Ručno umesite testo od brašna, putera, šećera i jaja. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru sat vremena.
  2. Zatim ga razvaljajte, isecite željene oblike pomoću kalupa (zvezdica, srce, zvono,…) i ne zaboravite da na polovini keksića u sredini izvadite rupu ili napravite izrez u obliku samog keksića kako bi se video džem koji je ispod. Vodite računa da imate jednak broj celih keksićaa i onih sa rupom kako biste kasnije mogli da ih spojite u parove.
  3. Pecite linzer keksiće u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.
  4. Nakon što ih izvadite iz rerne, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih spajajte džemom ili marmeladom po izboru (jedan keksić bez rupe, džem, pa keksić sa rupom).

Savet plus:

Ukoliko želite još svečaniji, nežniji izgled, pre spajanja keksića, one sa rupom pospite šećerom u prahu, pa ih zalepite na podlogu namazanu džemom. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari