Foto: Shutterstock/Anna_PustynnikovaGaleta predstavlja francusku rustičnu pitu otvorenog tipa koja se najčešće puni voćem i slatkim nadevima, ali postoje i mnoge slane varijante. Ovaj specijalitet nije omiljen samo u Francuskoj, već širom sveta, a osim bogatog ukusa, razlog njegove popularnosti leži i u vrlo jednostavnoj pripremi.
Iako se tradicionalno pravi sa domaćim prhkim testom, vreme pripreme možete dodatno skratiti ako koristite kupovno lisnato testo.
Količinu šećera u receptu prilagodite slatkoći šljiva, a recept možete dodatno zakomplikovati listićima badema. Možete koristiti šljive, ali i neko drugo omiljeno voće, koje će biti dodatno mirisno uz dodatak vanile, ruma, cimeta…
U nastavku pogledajte recept, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:
Lisnata pita sa šljivama
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 570 g šljiva
- 60 g šećera
- 1/4 kašičice cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašičica rendane kore pomorandže (ili limuna)
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 1 jaje
Priprema:
- Testo rasporedite na papir za pečenje i isecite mu ivice tako da dobijete formu kruga.
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Očistite šljive od koštica i isecite ih na kriške.
- U velikoj posudi pomešajte isečene šljive sa šećerom, cimetom, limunovim sokom, korom pomorandže i kukuruznim skrobom. Dobro promešajte da se mešavina ravnomerno rasporedi preko svakog komada šljive.
- Fil stavite na sredinu testa, oko tri centimetra od ivice. Preklopite ivice testa preko fila, prateći ivicu kruga tako da deo voća bude blago preklopljen.
- Prebacite pitu zajedno sa papirom za pečenje na pleh.
- Umutite jaje sa malo vode i premažite ivice testa četkicom za pecivo.
- Pecite oko 30 minuta, ili dok ivice ne porumene.
- Nakon pečenja, ostavite pitu da se hladi najmanje 20 minuta pre serviranja kako bi se fil stegao.
- Isecite na trouglove, poslužite sa sladoledom od vanile i uživajte! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


