šljivaFoto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Galeta predstavlja francusku rustičnu pitu otvorenog tipa koja se najčešće puni voćem i slatkim nadevima, ali postoje i mnoge slane varijante. Ovaj specijalitet nije omiljen samo u Francuskoj, već širom sveta, a osim bogatog ukusa, razlog njegove popularnosti leži i u vrlo jednostavnoj pripremi.

Iako se tradicionalno pravi sa domaćim prhkim testom, vreme pripreme možete dodatno skratiti ako koristite kupovno lisnato testo.

Količinu šećera u receptu prilagodite slatkoći šljiva, a recept možete dodatno zakomplikovati listićima badema. Možete koristiti šljive, ali i neko drugo omiljeno voće, koje će biti dodatno mirisno uz dodatak vanile, ruma, cimeta…

U nastavku pogledajte recept, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:

Lisnata pita sa šljivama

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 570 g šljiva
  • 60 g šećera
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 kašičica rendane kore pomorandže (ili limuna)
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Testo rasporedite na papir za pečenje i isecite mu ivice tako da dobijete formu kruga.
  2. Zagrejte rernu na 180°C.
  3. Očistite šljive od koštica i isecite ih na kriške.
  4. U velikoj posudi pomešajte isečene šljive sa šećerom, cimetom, limunovim sokom, korom pomorandže i kukuruznim skrobom. Dobro promešajte da se mešavina ravnomerno rasporedi preko svakog komada šljive.
  5. Fil stavite na sredinu testa, oko tri centimetra od ivice. Preklopite ivice testa preko fila, prateći ivicu kruga tako da deo voća bude blago preklopljen.
  6. Prebacite pitu zajedno sa papirom za pečenje na pleh.
  7. Umutite jaje sa malo vode i premažite ivice testa četkicom za pecivo.
  8. Pecite oko 30 minuta, ili dok ivice ne porumene.
  9. Nakon pečenja, ostavite pitu da se hladi najmanje 20 minuta pre serviranja kako bi se fil stegao.
  10. Isecite na trouglove, poslužite sa sladoledom od vanile i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari