lumpiaFoto: Shutterstock/Joshua Resnick

Lumpia su tradicionalne filipinske rolnice koje su postale nezaobilazni deo kuhinje ove ostrvske zemlje. Inspirisane kineskim prolećnim rolnicama, lumpia se prave od tankog testa punjenog povrćem, mesom ili morskim plodovima, a mogu biti pržene do hrskavosti ili poslužene sveže.

Bilo da se jede kao predjelo, užina ili glavno jelo, lumpia simbolizuje spoj različitih kulinarskih uticaja i bogatstvo filipinske gastronomije. Evo recepta koji prenosimo sa sajta Index.hr:

Lumpia

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašičice soja sosa
  • ½ kašičice belog luka u granulama
  • 2 kašičice dimljene crvene paprike
  • so, biber
  • 1 kg praziluka
  • 50 g staklenih rezanaca
  • 6 listova filo testa

Za lepljenje listova:

  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • voda

Priprema:

  1. Iseckajte beli deo praziluka na tanke štapiće dužine jedne rolnice. Zatim kuvajte praziluk u dosta slane vode dok potpuno ne omekša. Izvadite omekšali praziluk u cediljku i dobro ocedite.
  2. Pripremite staklene rezance prema uputstvu na pakovanju, vodeći računa da ih dobro ocedite kako višak vode ne bi omekšao rolnice.
  3. Sitno iseckajte luk. Propržite na malo ulja dok ne požuti i postane staklast, zatim dodajte mleveno meso i dinstajte dok sva tečnost ne ispari.
  4. Začinite mlevenom paprikom, solju i biberom po ukusu, belim lukom i soja sosom.
  5. Isecite svaku koru na četiri jednaka kvadratna dela. Zatim na svaki kvadrat stavite mleveno meso, pa staklene rezance i završite prazilukom.
  6. Vrhom kore preklopite nadev, a bočne strane uvijte prema sredini.
  7. Urolajte i zalepite ivice četkicom ili mešavinom vode i kukuruznog skroba.
  8. Pržite rolnice u dubokom ulju dok ne porumene sa svih strana.
  9. Poslužite uz soso po želji, svežu salatu ili pirinač. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari