Foto: Shutterstock/Silvia NDMeđu sitnim kolačima koji se gotovo uvek nađu na slavskoj trpezi, Marlenka kuglice zauzimaju posebno mesto zbog svog bogatog mednog ukusa i nežne, kompaktne teksture.
Ove Marlenka kuglice, jednostavne za pripremu, a veoma efektnog ukusa, lepo upotpunjuju bogat izbor sitnih slavskih kolača i odlično se kombinuju sa išlerima, bajaderama i vanilicama.
Marlenka kuglice
Sastojci (za 25-30 kuglica):
- 300 g mlevenog keksa (plazma ili petit-beurre)
- 150 g mlevenih oraha
- 120 g maslaca (omekšalog)
- 150 g meda
- 100 ml kondenzovanog mleka ili 100 ml slatke pavlake (neumućene)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 80–100 g šećera u prahu (po ukusu)
- 1 prstohvat soli
Za valjanje:
- 50 g mlevenih ili seckanih oraha
Priprema:
- U dubljoj činiji pomešati mleveni keks i mlevene orahe.
- Dodati omekšali maslac i med, pa promešati kašikom.
- Uliti kondenzovano mleko ili slatku pavlaku i umešati u masu.
- Dodati vanilu, so i šećer u prahu, pa rukama umesiti dok se ne dobije kompaktna, blago lepljiva smesa.
- Ako je masa suviše mekana — dodati još malo keksa; ako je suva — dodati kašiku-dve pavlake.
- Od smese formirati kuglice veličine oraha.
- Svaku kuglicu uvaljati u mlevene ili sitno seckane orahe.
- Staviti u frižider najmanje 2 sata da se stegnu (idealno preko noći).
Bonus saveti:
- Ako želite izraženiji medni ukus, dodajte još 1 kašiku meda.
- Za autentičnu aromu, možete dodati i mrvicu cimeta.
- Kondenzovano mleko daje ukus najbliži originalu, ali pavlaka je odlična zamena.
- Kuglice se čuvaju u frižideru do 7 dana i vremenom postaju sve bolje. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


