Matični mlečj e supstanca kojom pčele ishranjuju sve svoje larve u prvom stadijumu života, a maticu hrane tokom celog stadijuma i u vreme kad leže jaja.
Ako se takvom hranom (mlečom) hrane larve iz kojih se izležu pčele, izleći će se matica koja je sposobna da se pari i zaleže jaja, koja je dva puta veća i teža od pčele i koja živi i do šest godina, nasuprot pčeli koja živi oko šest nedelja i nije sposobna da zaleže jaja u normalnim uslovima. Ako bi se tako izležena pčela hranila mlečom (što se dešava u nenormalnim okolnostima) i ona bi bila sposobna da izleže jaja, s tim što su ona neplodna i iz njih se izvode samo trutovi. Sve ovo su primetili pčelari još od davnina, počev od Aristotela, ali su ozbiljna istraživanja ove supstance počela otprilike pre oko 100 godina.
Kako nastaje matični mleč
Matični mleč nastaje u čeonim i ždrelnim žlezdama mladih pčela (starosti od šest do 14 dana), njihovo lučenje traje odprilike nedelju dana i posle toga se smanjuje i na kraju prestaje. Što znači da je matični mlečproizvod organizma pčele.
Kakva su mu svojstva
Matični mleč u svežem stanju bela je, do bledožućkasta kašica koja po izgledu podseća na pavlaku karakteristične arome (pomalo podseća na fenol-karbol, ali ne na vosak), kiselkastog je ukusa, pomalo ljuta kad dođe na donji deo jezika. Vodeni rastvor matičnog mleča je mutan, a ona je rastvorljiva u jačim kiselinama i jačim alkalijama, a delimično je rastvorljiva i u alkoholu. Matični mlečje nestabilna materija koja lako menja svoja svojstva i izgled, pa treba voditi računa kako se vadi, kako se čuva i sa čime može i kako da se meša, kako bi se sačuvali i zaštitili svi njeni lekoviti, raznovrsni, a veoma osetljivi i promenjivi sastojci.
Utvrđeno je da matični mlečsadrži:
Od 65 do 70 odsto vode, 14 do 18 odsto belančevina, 1.5 do 5.5 odsto masti, devet do 18 odsto ugljenih hidrata (šećeri i dikstrini), oko dva odsto mineralne materije i oko tri odsto do sada nepoznate materije.
Matični mleč sadrži vitamine kao što su: B1 – tiomin, B2-riboflavin, B4-piridoksin, B12-niacin, PP-nikotinska kiselina, pantotenska kiselina, folna kiselina, biotin, inozitol, acetilholin, bistre amino kiseline, masne kiseline (u matičnoj mleči ima ih 26 od kojih je dosad identifikovano 12, a najvažnija slobodna masna kiselina je /10HAD/10-hidroksi decenska kiselina), i druge hormonima slične supstance.
Prisutnost pantotenske kiseline u matičnom mleču je najveća (gram matičnog mleča ima 89 mg pantotenske kiseline), pa ona pospešujeio i ubrzava rast. Matični mlečtakođe sadrži kalcijum, bakar, gvožđe, fosfor, kalijum, silicijum i sumpor. Zbog svega ovoga, farmakolozi i hemičari tvrde da je matični mlečmultivitaminski proizvod veoma komplikovanog hemijskog sastava, a po svom delovanju je slična hormonima.
Autor teksta je profesionalni pčelar iz ekološke opštine, Sokobanja
* Nastaviće se
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


