Matični mleč je supstanca kojom pčele ishranjuju sve svoje larve u prvom stadijumu života, a maticu hrane tokom celog stadijuma kad leže jaja. Ako se takvom hranom (mlečom) hrane larve iz kojih se izležu pčele, izleći će se matica koja je sposobna da se pari i zaleže jaja, koja je dva puta veća i teža od pčele i koja živi i do šest godina, nasuprot pčeli koja živi oko šest nedelja i nije sposobna da zaleže jaja u normalnim uslovima.

Ako bi se tako izležena pčela hranila mlečom (što se dešava u nenormalnim okolnostima) i ona bi bila sposobna da izleže jaja, s tim što su ona neplodna, iz njih se izvode samo trutovi. Sve ovo su primetili pčelari još od davnina, počev od Aristotela, ali su ozbiljna istraživanja ove supstance počela otprilike pre 100 godina.

Za šta je sve dobar

Mnogobrojna su tvrđenja da matični mlečblagotvorno deluje na različite zdravstvene probleme, doprinosi lečenju bolesti, pospešuje zdravlje, pruža dobru kondiciju, reguliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, naročito nadbubrežne žlezde. Takođe je poznata po tome što sadrži elemente koji regulišu krvni pritisak i peristaltiku, te sprečavaju pojave tumora. Poseduje svojstva insulina i ponaša se kao anti bakterijsko sredstvo (prof. T. I. Besleskov, J. R. Tedder, Tamura 1985, Fujji 1995,Galtrea i Laglanda). Profesori Tauzend i Lukas dokazali su prisutnost i seksualnog hormona u mleču. Mlečpovoljno deluje na nervni sistem, jetru, metabolizam, depresiju, klimateričnih tegoba, malaksalosti, loše koncentracije, nesanice, slabe kondicije, kaheksije i drugih bolesti.

Iako su sva svojstva u lečenju matičnim mlečom dokazana relativno skoro, u poslednjih 100 godina, za njegovo delovanje znalo se od davnina. Hipokrat je lečio matičnim mlečom i nazivao ga „pčelinje mleko“. I kineska tradicionalna medicina lečila je ljude matičnim mlečom doduše – ne direktno koristeći matični mlečvećsu koristili larvu matice.

Matični mleč u Srbiji

U Srbiji se matični mlečnajčešće može naći u sirovom stanju pomešana sa medom i polenom zajedno (osam do deset grama matične mleči, 200 grama polena i 800 grama kristalisanog meda). Ovako pripremljen proizvod je veoma teško sačuvati jer mešanjem mleča sa medom i polenom dolazi do mešanja njihovih fermenata, čime se lekovite i hranjive vrednosti potiru i gube. Ovakav preparat treba u što kraćem vremenskom roku upotrebiti, uz čuvanje na niskim temperaturama i bez svetlosti (sedam dana). Svako iznošenje ovako pripremljenog preparata na svetlost i toplotu ubrzava fermentisanje i uništava lekovita i hranljiva svojstva. Proizvodnja matične mleči nije nimalo jednostavan i lak posao, a lekovita i hranljiva vrednost mleča je velika (Kina proizvodi 2.000 tona matičnog mleča za godinu dana, a to je 90 odsto svetske proizvodnje), što je dovelo do pojave raznih falsifikata. (Kraj)

Savet

Kupujte matični mleč, nemešan sa drugim proizvodima u bočicama i od vama poznatih proizvođača pčelinjih proizvoda.

Autor teksta je profesionalni pčelar iz ekološke opštine, Sokobanja

 

Falsifikati

U Srbiji se sreću mnogi proizvodi sa „matičnim mlečom“, izloženi na tezgama, u radnjama i na drugim mestima, po veoma povoljnim cenama. Nema potrebe da se ulazi u sadržaj tih proizvoda, sa njima se, jednostavno, manipuliše. Tu, jednostavno, matičnog mleča nema, a i ako je bilo, stajanjem na suncu – izložen ultravioletnim zracima i temperaturi – njega nema. Konačno, sama cena tih proizvoda ne garantuje da u njima ima mleča. Ako je cena kilograma kvalitetnog meda od 350 do 450 dinara, a cena kilograma kvalitetnog polena sa naših prostora (ne iz uvoza) od 1.500 do 2.000 dinara, kako je moguće da kilogram meda sa matičnim mlečom košta oko hiljadu dinara (a realna vrednost je oko 4.000 dinara)? Da ne pominjemo da osam do deset grama sirovog matičnog mleča staje 3.000 do 3.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari