Mimoza salataMimoza salata, foto: Maryna Iaroshenko / Alamy / Profimedia

Mimoza salata je savršen način da se iskoriste preostala uskršnja jaja, a njena nežna struktura i blagi, ali bogati ukusi čine je neizostavnim delom praznične trpeze – i posle praznika.

Mimoza salata je veoma jednostavna za pripremu.

Sastojci:

6 tvrdo kuvanih jaja

2 srednje kuvana krompira

2 srednje kuvane šargarepe

200 g dimljenog ili kuvanog pilećeg filea (može i šunka ili tunjevina)

150 g rendanog kačkavalja

150 g majoneza

100 g kisele pavlake

So i biber po ukusu

Priprema:

Jaja se pažljivo oljušte. Belanca se odvoje od žumanaca. Belanca se izrendaju na sitno rende, a žumanca se ostave sa strane jer će se njima salata dekorisati na kraju.

Krompir i šargarepa se oljušte i izrendaju pojedinačno.

Meso ili šunka se sitno isecka ili izrenda.

U maloj posudi se pomešaju majonez i pavlaka, uz dodatak soli i bibera po ukusu.

U dublju činiju ili tanjir za posluživanje slažu se slojevi:

prvo red rendanog krompira

zatim tanak sloj majonez-pavlake

potom rendana šargarepa

opet premaz

sledi meso ili šunka

premaz

rendana belanca

premaz

rendani kačkavalj

Na kraju se po celoj površini pospe izmrvljenim žumancima, tako da salata dobije zlatno-žuti izgled – baš kao cvet mimoze.

Po želji, može se dodatno ukrasiti peršunom ili svežim lukom.

Mimoza salata, čuvanje

Mimoza salata može da stoji u frižideru do 3 dana, pokrivena folijom ili poklopcem, u hermetički zatvorenoj posudi. Pre služenja, preporučuje se da odstoji najmanje 2 sata kako bi se ukusi proželi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari