Mimoza salata, foto: Maryna Iaroshenko / Alamy / ProfimediaMimoza salata je savršen način da se iskoriste preostala uskršnja jaja, a njena nežna struktura i blagi, ali bogati ukusi čine je neizostavnim delom praznične trpeze – i posle praznika.
Mimoza salata je veoma jednostavna za pripremu.
Sastojci:
6 tvrdo kuvanih jaja
2 srednje kuvana krompira
2 srednje kuvane šargarepe
200 g dimljenog ili kuvanog pilećeg filea (može i šunka ili tunjevina)
150 g rendanog kačkavalja
150 g majoneza
100 g kisele pavlake
So i biber po ukusu
Priprema:
Jaja se pažljivo oljušte. Belanca se odvoje od žumanaca. Belanca se izrendaju na sitno rende, a žumanca se ostave sa strane jer će se njima salata dekorisati na kraju.
Krompir i šargarepa se oljušte i izrendaju pojedinačno.
Meso ili šunka se sitno isecka ili izrenda.
U maloj posudi se pomešaju majonez i pavlaka, uz dodatak soli i bibera po ukusu.
U dublju činiju ili tanjir za posluživanje slažu se slojevi:
prvo red rendanog krompira
zatim tanak sloj majonez-pavlake
potom rendana šargarepa
opet premaz
sledi meso ili šunka
premaz
rendana belanca
premaz
rendani kačkavalj
Na kraju se po celoj površini pospe izmrvljenim žumancima, tako da salata dobije zlatno-žuti izgled – baš kao cvet mimoze.
Po želji, može se dodatno ukrasiti peršunom ili svežim lukom.
Mimoza salata, čuvanje
Mimoza salata može da stoji u frižideru do 3 dana, pokrivena folijom ili poklopcem, u hermetički zatvorenoj posudi. Pre služenja, preporučuje se da odstoji najmanje 2 sata kako bi se ukusi proželi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


