Foto: Shutterstock/Lika MostovaMimoza salata spada među najpopularnije salate u Srbiji, odmah posle ruske. Često se poslužuje na slavama, rođendanima i drugim proslavama, a postoji nekoliko načina pripreme.
Ovo je osnovni recept za mimoza salatu, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju, piše Citymagazine.rs.
Mimoza salata
Potrebno je:
- 4 krompira
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 200 g stišnjene šunke ili šunkarice
- 300 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist…)
- 1 pavlaka
- 100g majoneza
- so, biber
Priprema:
- Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga.
- Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito.
- Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.
- Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.
- Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.
- Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju.
- Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.
- Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše.
- Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


