mimozaFoto: Shutterstock/Lika Mostova

Mimoza salata spada među najpopularnije salate u Srbiji, odmah posle ruske. Često se poslužuje na slavama, rođendanima i drugim proslavama, a postoji nekoliko načina pripreme.

Ovo je osnovni recept za mimoza salatu, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju, piše Citymagazine.rs.

Mimoza salata

Potrebno je:

  • 4 krompira
  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 200 g stišnjene šunke ili šunkarice
  • 300 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist…)
  • 1 pavlaka
  • 100g majoneza
  • so, biber

Priprema:

  1. Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga.
  2. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito.
  3. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.
  4. Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.
  5. Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.
  6. Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju.
  7. Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.
  8. Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše.
  9. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari