Minival sve popularniji u Srbiji među mladim muškarcima 1Foto: Shutterstock

Jedan od najpoznatijih trendova frizura, minival ili „trajna“, se vratio na velika vrata i postao popularan među pripadnicima generacije Z, ali i među mlađim muškarcima u Srbiji.

Minival je važio za jednu od najpopularnijih frizura u periodu od sedamdesetih do devedesetih, a do nedavno je bio popularan samo među damama. 

Trend onduliranja se brzo proširio na društvenoj mreži TikTok, a tome je doprinela i izolacija zbog pandemije korona virusa, pa je postao popularan i među sportistima i muzičkim zvezdama mlađe generacije.

Hemijski tretmani dobijanja trajnih lokni ili talasa na TikToku prelaze milionski broj pregleda.

Trajna je postala jedna od najpopularnijih frizura za muškarce ove godine.

Delovalo je da se neće vraćati, ali influenseri i javne ličnosti su učinili da ponovo postane trend.

„Sve veći broj ljudi želi da ima kovrdžavu kosu, zato i rade jer je takav trend“, smatra beogradski frizer Dejan Josić i dodaje da su to pretežno muškarci u dvadesetim godinama.

On ističe da za razliku od žena, gde je tip i struktura kose presudan za ovu frizuru, kod muškaraca je to olakšano jer se farbaju mnogo manje od žena pa samim tim je i rezultat bolji.

Josić dodaje i da se ova frizura lako održava, kao i da jedan tretman traje oko šest meseci.

Borko Bandić, novosadski frizer, kaže da mu je samo nekoliko mladića tražilo minival i to iz razloga jer su videli fotografije na društvenim mrežama, i da to rade jer je popularno.

Većina ispitanih tinejdžera uzrasta 18 do 20 godina prati perm trend po uzoru na popularne fudbalere kao što je Nejmar ili im se dopalo kako ta frizura izgleda na njihovim vršnjacima.

Minival sve popularniji u Srbiji među mladim muškarcima 2
Foto: Shutterstock

Veliki broj njih zapravo ni ne ide kod frizera na hemijski tretman da bi dobili takvu frizuru, već pušta sopstvenu kosu koja se ukovrdža ali je skraćuju sa strane i dobijaju efekat “Perm With Pompadour”, odnosno lokne samo na vrhu glave.

Uopšteno govoreći, postoje dve glavne vrste perm frizure, topli i hladni. Razlikuju se u hemijskom tretmanu za izradu lokni, a svaka od njih ima posebna imena za različite stilove kovrdža. 

Da trajna frizura nije popularna samo u najvećim gradovima, pokazuju i primeri frizera iz unutrašnjosti, kod kojih je, zbog novog trenda, sve teže pronaći slobodan termin.

“Perm trend kod muškaraca je sve češći, i on je naravno proistekao iz ugledanja na poznate fudbalere. S obzirom da se pri tretmanu kose koriste hemikalije, pre izrade lokni stavlja se zaštita. Za ovu tehniku važno je da kosa bude zdrava (što je uglavnom slučaj kod mladih momaka), ali ako je ona oštećena onda ne preporučujem ovu vrstu tretiranja. Sam tretman traje oko dva sata u proseku, u zavisnosti od željenog efekta može kraće ili duže, dok lokne traju dugo, preko pola godine ili dok se ne ošišaju“, objašnjava frizer Zoran Đokić iz Požege i navodi da se, u zavisnosti od dužine i gustine kose, cena trajne frizure kreće od 2.000 do 3.000 dinara. 

Perm je frizura koja se dobija nanošenjem hemikalija na kosu koje menjaju njenu prirodnu teksturu.

„Ona se razlikuje od minivala po tome što se koriste različiti alati za formiranje lokni, pored viklera mogu se koristiti i termička sredstva čime se postižu različiti tipovi talasa. Iako pravljenje perm frizure oštećuje kosu, to ne mora nužno biti slučaj. Kada se radi neprofesionalno, perm zaista može da donese veoma negativne posledice po zdravlje dlake. Takođe, kada je kosa već hemijski tretirana, na primer, farbana ili blajhana, može doći do oštećenja. Perm frizura može trajati u zavisnosti od dužine kose i toga koliko često se šišate. Na kraćoj kosi perm će stajati između tri i četiri meseca, a na dužoj više od pola godine”, ispričao je još jedan požeški frizer Ljubiša Lazović Ljufa za Danas.

Svoj pogled na ovu frizuru imaju i oni koji je sa zadovoljstvom nose. Ističu da je ne nose svi zbog trenda, već i zbog toga što kroz nju iskazuju svoj stav.

„Moram iskreno da kažem, nikakav novi trend nije direktno uticao na mene da imam trajnu, već me je samo ohrabrio. Ovakva frizura mi se dopada pre svega zbog svoje egzotičnosti i veoma je interesantna nekome ko ima prirodno ravnu kosu. Poznate ličnosti koje nose minival nisu mi uzori već samo potvrda da je minival ipak u trendu. Mnogi će reći za ovu frizuru da je „rizična“ ali meni se upravo zbog toga sviđa“, istakao je za naš list jedan od brojnih predstavnika mlađe generacije koji sa ponosom nosi novu frizuru.

U sve prisutnijoj praksi „recikliranja trendova“, deluje da je i trajna frizura, odnosno minival, nešto što, iako poznato decenijama, iznova razbija tabue i predstavlja deo identiteta i stav nekih novih klinaca.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.