mlevenoFoto: Shutterstock/KucherAV

Kupovina mlevenog mesa, bilo u supermarketu ili kod mesara, često nije jednostavna. Iako može djelovati jako svježe, u praksi se u njega ponekad dodaju voda, soja, kožica, masnoća pa čak i prezla, kako bi se povećala količina i težina proizvoda.

Mleveno meso – saveti za kupovinu

Takvi aditivi ne samo da smanjuju kvalitet mesa, već mogu uticati i na ukus jela i zdravlje potrošača. Zato je važno obratiti pažnju na nekoliko detalja prilikom kupovine, piše Klix.

Na šta treba obratiti pažnju:

  • Boja mesa: Kvalitetno mleveno meso ima prirodnu crvenu boju, dok bleda nijansa može ukazivati na dodatak vode ili drugih sastojaka.
  • Konzistencija: Meso treba da bude čvrsto na dodir, ne lepljivo ili vodenasto.
  • Pakovanje: Proverite ambalažu da li ima viška tečnosti — to je znak da je meso obrađeno dodatnim sastojcima.

Kupovina od renomiranog mesara i provera etikete proizvoda takođe vam mogu pomoći da izaberete kvalitetno mleveno meso. Najbolje je da meso upotrebite što je pre moguće nakon kupovine ili da ga odmah zamrznete kako biste sačuvali njegovu svežinu i hranljivu vrednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari