Pre samo pedesetak godina, kada su frižideri bili retkost u našoj zemlji, a zamrzivač skoro niko da nije ni imao, na selu je postojao veliki problem kako sačuvati veće količine maslaca (putera) od propadanja. Zato se masovno proizvodilo maslo – pročišćeni maslac. U Indiji se ovaj pročišćeni maslac zove ghi, a ovaj indijski naziv se odomaćio i kod nas, prosto usled zaborava da postoji i srpska reč.


Maslo (ghi)

Maslo se proizvodi jednostavnim postupkom kuvanja maslaca i filtriranjem taloga. Sav štetni holesterol i štetne supstance koje se u masnoćama talože, bivaju pročišćene i ostaje samo najkvalitetnija masna supstanca – maslo ili ghi. Ghi se može koristiti i kao mast i kao ulje.

Maslo ima drugačija svojstva od običnog maslaca i može godinama da se čuva u čistoj posudi, na sobnoj temperaturi. Što je stariji, ghi je bolji (jači), a drevni tekstovi kažu da kap ghija starog deset godina može da povrati čoveka iz kome.

U Čaraka Samhiti piše „Ghi od kravljeg mleka jača pamćenje, intelekt, snagu varenja, seme, ođas i mast. On smiruje pitu (došu), vatu (došu), trovanja, ludilo, tuberkulozu i groznicu. To je najbolja od svih masnih supstanci. On je zdrav, hladan i sladak. Kada se upotrebi na ispravan način, povećava svoje osobine hiljadu puta i donosi mnogostruke koristi“.

Ghi je izuzetno moćan kada se pomeša sa lekovitim biljem, jer ima sposobnost da prenosi lekovite materije čak i u najdublja tkiva. Važno je imati u vidu da ghi i med nikada ne smeju da se mešaju u odnosu 1:1, jer stvaraju opasan otrov. Ako se mešaju u odnosu 80:20, tada su veoma lekoviti.

Preterana upotreba ghija može izazvati lažan apetit i povećanje sala. Ljudi koji teže zdravijoj ishrani i zdravijem životu susreću se sa tvrdnjama prodavaca da upotreba ghija smanjuje holesterol i pomaže mršavljenju. To nije tačno, kao što nije tačno da ghi spada u posne namirnice (nedavno sam i to video u jednoj reklami).

Svakodnevna upotreba

Ako se ghi svakoga dana jede umesto drugih masnih supstanci, imunitet, opšte zdravlje, snaga, mentalne sposobnosti i dugovečnost će znatno porasti. Maslo blagotvorno utiče na sve organe i sisteme organa. Sama suština mleka i sve dobrobiti mleka nalaze se u maslu. S druge strane, maslo se vari neuporedivo lakše i kompatibilno je sa svim vrstama hrane (mleko nije). Zato je to jedna od najboljih namirnica koje uopšte postoje.

www.stm.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari