namirnicaNamirnica koj čuva imunitet, foto: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Namirnica koja se često zanemaruje, a ima izuzetne benefite za zdravlje creva, trebalo bi svkog dana da bude na vašoj trpezi.

Ova namirnica, bogata vitaminima, mineralima i probioticima, pomaže varenju, jača imunitet i podržava opšte zdravlje. Njena redovna konzumacija može olakšati probavne smetnje i doprineti prirodnom balansu crevne flore

Reč je o jogurtu.

Jogurt je popularni mlečni proizvod dobijen bakterijskom fermentacijom mleka. Bakterije koje se koriste, poznate kao „kulture jogurta“, razlažu laktozu, prirodni šećer u mleku, i stvaraju mlečnu kiselinu. Upravo ona daje jogurtu karakterističan blago kiseo ukus i gustu teksturu.

Jogurt može biti napravljen od svih vrsta mleka – od obranog, koji se smatra niskomasnim, do punomasnog mleka. Obični prirodni jogurt, bez dodatnih boja i aroma, ima gustu belu teksturu i osvežavajući ukus. Komercijalni proizvodi često sadrže dodatke poput šećera i aroma, pa je prirodni jogurt uvek bolja opcija.

1. Bogat izvor hranljivih materija

Jogurt sadrži skoro sve nutrijente koje telo treba. Posebno je poznat po visokom sadržaju kalcijuma, minerala koji je neophodan za zdrave kosti i zube. Jedna čaša (oko 245 g) niskomasnog jogurta pokriva gotovo polovinu dnevne potrebe za kalcijumom.

Takođe je bogat vitaminima B, posebno B2 i B12, koji mogu štititi srce i doprinositi smanjenju rizika od određenih urođenih mana. Jedna porcija sadrži i:

Fosfor – 28% dnevne vrednosti

Kalijum – 12% dnevne vrednosti

Magnezijum – 10% dnevne vrednosti

Iako jogurt prirodno ne sadrži vitamin D, često se dodaje radi jačanja kostiju i imunog sistema. Vitamin D takođe može smanjiti rizik od određenih bolesti, uključujući depresiju i srčane probleme.

2. Izvor proteina

Proteini su ključni makronutrijenti koji pomažu u regulaciji apetita, povećanju mišićne mase i snage, ubrzavanju metabolizma, gubitku kilograma, oporavku mišića i zaceljivanju rana.

Grčki jogurt, gust i procedjen, sadrži skoro dvostruko više proteina od običnog jogurta – oko 20 g na 200 g porcije.

3. Prirodni probiotik

Neki jogurti sadrže žive bakterije, ili probiotike, koje mogu biti deo početne kulture ili dodate nakon pasterizacije. Najčešći probiotici u jogurtu su Bifidobacteria i Lactobacillus.

Redovno konzumiranje jogurta s probiotikom može:

olakšati probavne smetnje poput dijareje, nadimanja, zatvora i gasova

pomoći u upravljanju hroničnim stanjima poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa

ojačati imuni sistem

pomoći u regulaciji holesterola

smanjiti rizik od određenih vrsta raka

Prilikom kupovine, važno je proveriti deklaraciju i tražiti jogurt sa živim i aktivnim kulturama, jer pasterizacija uništava korisne bakterije.

4. Jača imunitet

Jogurt s probioticima može smanjiti verovatnoću obolevanja od:

prehlade

rotavirusa

gripa (influenze)

COVID-19

gastroenteritisa

Probiotici takođe smanjuju upale u organizmu, što doprinosi boljem zdravlju creva i imuniteta. Jogurt obogaćen vitaminom D dodatno jača imuni sistem i pomaže u prevenciji sezonskih bolesti, piše Healthline.

5. Masnoće i balansirana ishrana

Masnoća u jogurtu većinom je zasićena, uz male količine mononezasićenih masnih kiselina. Uprkos tome, jogurt se često preporučuje kao deo zdrave, uravnotežene ishrane zbog visokog sadržaja proteina, minerala i probiotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari