Namirnice koje treba da jedemo kako bismo poboljšali zdravlje očiju 1Foto: Ryan Lees / Hoxton / Profimedia

Pravilna ishrana, redovni pregledi očiju i adekvatna zaštita od štetnih uticaja ključni su za očuvanje dobrog vida i prevenciju potencijalnih problema sa očima.

Iako je šargarepa najpoznatija kada je u pitanju hrana koja doprinosi zdravlju očiju, postoje i druge namirnice koje imaju izuzetnu ulogu u održavanju vida i zaštiti očiju.

U nastavku vam donosimo te namirnice:

Slatki krompir

Ovaj hranljivi korenasti proizvod bogat je vitaminom A i pomaže u održavanju zdravlja rožnjače. Zapravo, slatki krompir sadrži tri puta više provitamina A od šargarepe. Jedan pečeni slatki krompir srednje veličine može pokriti čak 150% dnevnih potreba za vitaminom A, zahvaljujući karotenoidima koji deluju kao snažni antioksidansi.

Spanać i kelj

Tamno lisnato povrće poput spanaća i kelja bogato je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji štite mrežnjaču od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ove supstance takođe usporavaju pogoršanje vida koje se prirodno javlja s godinama.

Jaja

Jaja su izvrstan izvor luteina i zeaksantina, koji podržavaju zdravlje očiju. Redovna konzumacija jaja može značajno smanjiti rizik od gubitka vida, zahvaljujući njihovom doprinosu u očuvanju zdravlja mrežnjače.

Bademi

Bademi su bogati vitaminom E, koji neutralizuje slobodne radikale i sprečava oštećenje očnih ćelija. Samo jedna porcija badema obezbeđuje čak 45% dnevnih potreba za vitaminom E. I drugi orašasti plodovi, poput lešnika i semena suncokreta, kao i avokado, takođe sadrže velike količine ovog važnog vitamina.

Masna riba

Konzumiranje masne ribe, kao što su tunjevina, pastrmka, skuša, sardine i losos, dva do tri puta nedeljno, može ublažiti simptome suvih očiju. Ove ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje povećavaju proizvodnju suza i smanjuju upalu, čime poboljšavaju zdravlje očiju.

Pasulj

Zamena hrane sa visokim glikemijskim indeksom (kao što su rafinisane žitarice i grickalice bogate šećerom) za namirnice sa nižim glikemijskim indeksom, poput pasulja i celih žitarica, važan je korak ka očuvanju zdravlja očiju. Pasulj je dobar izvor cinka, koji je ključan za zdravlje očiju, kao i vitamina B koji doprinosi njihovoj ispravnoj funkciji.

Uključivanjem ovih namirnica u ishranu, ne samo da možete poboljšati zdravlje svojih očiju, već i smanjiti rizik od mnogih problema sa vidom koji dolaze s godinama, piše index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari