namirniceFoto: Shutterstock/monticello

Mnogi na to ne misle, ali stručnjaci ističu da određene navike u ishrani mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja kako starimo. Naše telo se s godinama menja, a sa ulaskom u pedesete godine posebno je važno usvojiti zdrave navike u ishrani.

Iako se možda još uvek ne osećate drugačije nego u četrdesetim, telo počinje da pokazuje fizičke znakove starenja, a potrebe za hranljivim materijama se menjaju. Zato je sada uravnotežena ishrana važnija nego ikad, piše portal EatingWell, prenosi metropolitan.si.

Namirnice koje treba ograničiti

Stručnjaci naglašavaju pet grupa namirnica koje bi posle 50. godine trebalo jesti ređe – ne zbog strogih zabrana, već zbog zdravlja i boljeg osećaja:

1. Pržena hrana

Pržena jela su bogata kalorijama, zasićenim mastima i jedinjenjima koja izazivaju upale. Redovno konzumiranje povećava nivo holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i srčane insuficijencije. Nutricionistkinja Megi Mun (Maggie Moon) savetuje da pržena hrana ostane retko zadovoljstvo, a ne svakodnevna navika.

2. Slatka pića

Gazirane i zaslađene napitke odrasli često piju svakodnevno, što povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih hroničnih stanja. Preterani unos šećera povezan je i sa povećanim rizikom za demenciju – jedna studija pokazala je 43% veći rizik kod osoba sa najvećim unosom šećera. Najjednostavniji način da smanjite šećer je da prvo izbacite zaslađene napitke.

3. Previše soli

So može opteretiti srce, posebno ako se godinama koristi u velikim količinama. Glavni izvori soli su:

  • prerađena hrana
  • konzerve,
  • suhomesnati proizvodi,
  • čips,
  • gotovi umaci
  • i prelivi

Visok krvni pritisak u srednjim godinama povezan je sa slabijim kognitivnim funkcijama i većim rizikom od demencije. Preporučeni dnevni unos natrijuma je do 2.300 mg, što prosečna ishrana često premašuje.

4. Beli hleb i rafinisano pecivo

Beli hleb i pakovana peciva sadrže puno rafinisanih ugljenih hidrata i malo vlakana, što izaziva nagle skokove šećera u krvi. Dugoročno, ovo povećava rizik od insulinske rezistencije i smanjene moždane funkcije. Bolja opcija je integralni hleb i dodatak povrća u sendvičima.

5. Alkohol

Ponekad čaša vina je u redu, ali sa starenjem telo sporije razgrađuje alkohol, pa njegovi efekti traju duže i jači su. Čak i jedno piće dnevno može smanjiti volumen sive moždane mase i doprineti opadanju kognitivnih sposobnosti. Pretirano konzumiranje povećava unos kalorija, rizik od osteoporoze i nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka.

Na šta se fokusirati posle 50. godine

Nutricionisti preporučuju sledeće navike za zdravo starenje:

  • Jedite raznoliko i šareno – voće i povrće svih boja smanjuju upale i štite srce i mozak.
  • Birajte nemasne izvore proteina – pomažu očuvanju mišićne mase i zdravlju kostiju.
  • Uključite više mahunarki – bogate su vlaknima i pomažu zdravlju creva i imunitetu.
  • Grickajte orašaste plodove – odličan su izvor zdravih masti, antioksidanata i vlakana; redovno konzumiranje povezano je sa boljim zdravstvenim ishodima u kasnijim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari