Foto: Shutterstock/goffkein.proJedna od najčešće preporučenih i vrlo efektnih dnevnih navika koju kardiolozi i nutricionisti ističu jeste uvođenje hrane bogate rastvorljivim vlaknima (solubilna vlakna) u svakodnevnu ishranu — naročito za doručak — jer ta vlakna pomažu u sniženju LDL („lošeg“) holesterola.
Navika za niži holesterol
Ta navika uključuje jedenje grickalica bogatih vlaknima. Vlakna su neophodna za zdravlje srca, ali većina ljudi ih ne unosi dovoljno, piše Index.hr.
„Vlakna, posebno rastvorljiva vlakna, vezuju holesterol u crevima i sprečavaju njegovu apsorpciju u telo“, objašnjava kardiolog dr Elizabet Klodas za EatingWell. Stručnjaci napominju da takva hrana može pomoći u snižavanju nivoa LDL-a, odnosno „lošeg“, holesterola, kao i ukupnog holesterola u krvi.
Vlakna služe kao hrana za crevne bakterije koje proizvode supstance korisne za zdravlje.
Pored toga što pomažu u regulisanju holesterola, vlakna podržavaju održavanje zdrave težine i regulišu apetit. „Vlakna mogu stvoriti osećaj sitosti, što pomaže u kontroli porcija“, kaže kardiolog dr Metju DŽ. Bokeze. Dodaje da vlakna takođe utiču na hormone gladi, što smanjuje unos kalorija i prirodno podstiče gubitak težine.
Dr Klodas ističe da vlakna služe kao hrana za crevne bakterije koje proizvode supstance korisne za zdravlje, uključujući GLP-1, hormon koji pomaže u regulisanju apetita.
Da bi iskoristili prednosti vlakana, lekari preporučuju jednostavne grickalice poput jabuke i orašastih plodova, pečenog leblebija, povrća sa humusom, jogurta sa malinama ili ovsene kaše.
Pored toga, preporučuju redovno vežbanje, konzumiranje masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i ograničavanje unosa zasićenih masti, šećera i soli – navike koje zajedno doprinose zdravlju srca i drže holesterol pod kontrolom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


