Foto: Shutterstock/JeniFotoNoć veštica više nije samo praznik kostima i dekoracije, već prilika za vrlo maštovitu i ukusnu gozbu! Iako su bundeve glavne zvezde današnjeg dana, na meniju se meniju se mogu naći razni zanimljivi zalogaji i pića koja svojim izgledom „plaše“, iako su veoma ukusni…
Gozba za Noć veštica
Stoga, ukoliko ste ljubitelj Noći veštica i planirate da je proslavite u krugu dragih ljudi uz dosta dobre zabave, u nastavku su ideje za posluženje i četiri recepta koji će vašu trpezu pretvoriti u pravu „gozbu straha“ — i to bez mnogo truda.
Krem supa od bundeve s „duhovima od pavlake“
Sastojci ( za 4 porcije):
- 800 g očišćene bundeve (najbolje muskatne)
- 1 srednji crni luk
- 2 čena belog luka
- 500 ml povrtnog bujona
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 2 kašike pavlake za dekoraciju

Priprema:
- Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.
- Dodajte bundevu isečenu na kocke, promešajte i nalijte bujon.
- Kuvajte 20 minuta dok bundeva ne omekša.
- Izblendirajte sve u glatku krem supu, pa dodajte pavlaku i začinite.
- Za „duhove“, kašičicom nanesite male kapljice pavlake po površini, pa ih drškom kašike ili čačkalicom razvucite u oblik duha.
Mumije od viršli i lisnatog testa
Sastojci (za 10 komada):
- 10 viršli
- 250 g lisnatog testa (razvučenog)
- 1 jaje (za premazivanje)
- 2 kašike senfa
- Par zrna bibera ili semenki crnog susama za oči

Priprema:
- Lisnato testo isecite na trake širine oko 1 cm.
- Svaku viršlu obmotajte trakama, ostavljajući deo kao lice.
- Premažite umućenim jajetom i pecite 15 minuta na 200°C, dok ne porumene.
- Dodajte „oči“ od bibera i „usta“ od senfa.
- Poslužite tople uz kečap ili senf.
Halloween mafini sa čokoladom

Sastojci za mafine (za 12 komada):
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 50 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 100 g kisele pavlake (ili jogurta)
- 100 g sitno iseckane čokolade (ili čokoladne kapljice)
- Prstohvat soli
Priprema:
- U činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.
- U drugoj činiji umutite jaja, šećer, mleko, ulje i pavlaku.
- Spojite suve i mokre sastojke, dodajte komadiće čokolade i lagano izmešajte.
- Sipajte u korpice do ¾ visine i pecite 20 minuta na 180°C.
- Ohladite mafine pre dekoracije.
Krem od bundeve:
- 150 g pirea od pečene bundeve
- 100 g mascarpone sira (ili krem sira)
- 1 kašika meda ili šećera u prahu
- ½ kašičice cimeta
- Po želji malo narandžaste prehrambene boje
Priprema:
- Izmešajte sve sastojke mikserom dok ne dobijete gladak, čvrst krem.
- Stavite u špric za dekoraciju i nanesite na ohlađene mafine u obliku „bundeva“ ili spirala.
- Po želji, možete dodati čokoladne oči, male čokoladne pauke, mrvice u narandžastoj i crnoj boji, ili staviti komadić bundeve na vrh.
- Za decu su odlične i male zastavice s likovima duhova, veštica i šišmiša.
„Krvavi“ koktel
Sastojci ( za 4 čaše):
- 400 ml soka od narandže
- 200 ml soka od brusnice
- 100 ml gazirane vode (ili 100 ml votke, u varijanti za odrasle)
- 1 limun (sok)
- 1 šaka zrna nara ili borovnica
- Led
- Šećer u boji za rub čaša (obojite šečer prehrambenom bojom ili sokom od cvekle/pomorandže)

Priprema:
- U šejkeru ili bokalu pomešajte sve sokove i limun.
- Dodajte led i gaziranu vodu (ili votku).
- Čaše pre serviranja umačite u limunov sok, pa u obojeni šećer.
- Sipajte piće i ubacite nekoliko zrna nara kao „kapljice krvi“.
Ideje za posluženje
Pored navedenih recepata, evo još nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da priredite neazoboravnu strašnu gozbu:
- Tematske daske: složite sireve, suhomesnate proizvode, masline i grožđe u obliku pauka, kostura ili bundeve.
- Slatki sto: mafni sa „okicama“, kolačići u obliku prstiju i čaše sa pudingom koje liče na grobove.
- Pića: kokteli u teglama s natpisima „Eliksir besmrtnosti“, „Krv vampira“ i „Napad duhova“.
- Dekoracija: tamne salvete, sveće, mini bundeve i suvo lišće za autentičan ugođaj.
Na kraju, ne zaboravite – ključ uspeha Noći veštica je kreativnost! Ne morate imati posebne sastojke — dovoljno je da uobičajenu hranu „maskirate“ uz malo truda i humora. Dodajte strašne etikete, pustite jezivu muziku i neka vaš sto postane pravo horor remek-delo!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


