Noć vešticaFoto: Shutterstock/JeniFoto

Noć veštica više nije samo praznik kostima i dekoracije, već prilika za vrlo maštovitu i ukusnu gozbu! Iako su bundeve glavne zvezde današnjeg dana, na meniju se meniju se mogu naći razni zanimljivi zalogaji i pića koja svojim izgledom „plaše“, iako su veoma ukusni…

Gozba za Noć veštica

Stoga, ukoliko ste ljubitelj Noći veštica i planirate da je proslavite u krugu dragih ljudi uz dosta dobre zabave, u nastavku su ideje za posluženje i četiri recepta koji će vašu trpezu pretvoriti u pravu „gozbu straha“ — i to bez mnogo truda.

Krem supa od bundeve s „duhovima od pavlake“

Sastojci ( za 4 porcije):

  • 800 g očišćene bundeve (najbolje muskatne)
  • 1 srednji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 150 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike pavlake za dekoraciju
Od mafina do koktela: Jezivo ukusni recepti za Noć veštica 1
Foto: Shutterstock/Julie208

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.
  2. Dodajte bundevu isečenu na kocke, promešajte i nalijte bujon.
  3. Kuvajte 20 minuta dok bundeva ne omekša.
  4. Izblendirajte sve u glatku krem supu, pa dodajte pavlaku i začinite.
  5. Za „duhove“, kašičicom nanesite male kapljice pavlake po površini, pa ih drškom kašike ili čačkalicom razvucite u oblik duha.

Mumije od viršli i lisnatog testa

Sastojci (za 10 komada):

  • 10 viršli
  • 250 g lisnatog testa (razvučenog)
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • 2 kašike senfa
  • Par zrna bibera ili semenki crnog susama za oči
Od mafina do koktela: Jezivo ukusni recepti za Noć veštica 2
Foto: Shutterstock/Timolina

Priprema:

  1. Lisnato testo isecite na trake širine oko 1 cm.
  2. Svaku viršlu obmotajte trakama, ostavljajući deo kao lice.
  3. Premažite umućenim jajetom i pecite 15 minuta na 200°C, dok ne porumene.
  4. Dodajte „oči“ od bibera i „usta“ od senfa.
  5. Poslužite tople uz kečap ili senf.

Halloween mafini sa čokoladom

Od mafina do koktela: Jezivo ukusni recepti za Noć veštica 3
Foto: Shutterstock/Electricoco

Sastojci za mafine (za 12 komada):

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 50 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 100 g kisele pavlake (ili jogurta)
  • 100 g sitno iseckane čokolade (ili čokoladne kapljice)
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.
  2. U drugoj činiji umutite jaja, šećer, mleko, ulje i pavlaku.
  3. Spojite suve i mokre sastojke, dodajte komadiće čokolade i lagano izmešajte.
  4. Sipajte u korpice do ¾ visine i pecite 20 minuta na 180°C.
  5. Ohladite mafine pre dekoracije.

Krem od bundeve:

  • 150 g pirea od pečene bundeve
  • 100 g mascarpone sira (ili krem sira)
  • 1 kašika meda ili šećera u prahu
  • ½ kašičice cimeta
  • Po želji malo narandžaste prehrambene boje

Priprema:

  1. Izmešajte sve sastojke mikserom dok ne dobijete gladak, čvrst krem.
  2. Stavite u špric za dekoraciju i nanesite na ohlađene mafine u obliku „bundeva“ ili spirala.
  3. Po želji, možete dodati čokoladne oči, male čokoladne pauke, mrvice u narandžastoj i crnoj boji, ili staviti komadić bundeve na vrh.
  4. Za decu su odlične i male zastavice s likovima duhova, veštica i šišmiša.

„Krvavi“ koktel

Sastojci ( za 4 čaše):

  • 400 ml soka od narandže
  • 200 ml soka od brusnice
  • 100 ml gazirane vode (ili 100 ml votke, u varijanti za odrasle)
  • 1 limun (sok)
  • 1 šaka zrna nara ili borovnica
  • Led
  • Šećer u boji za rub čaša (obojite šečer prehrambenom bojom ili sokom od cvekle/pomorandže)
Od mafina do koktela: Jezivo ukusni recepti za Noć veštica 4
Foto: Shutterstock/Goskova Tatiana

Priprema:

  1. U šejkeru ili bokalu pomešajte sve sokove i limun.
  2. Dodajte led i gaziranu vodu (ili votku).
  3. Čaše pre serviranja umačite u limunov sok, pa u obojeni šećer.
  4. Sipajte piće i ubacite nekoliko zrna nara kao „kapljice krvi“.

Ideje za posluženje

Pored navedenih recepata, evo još nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da priredite neazoboravnu strašnu gozbu:

  • Tematske daske: složite sireve, suhomesnate proizvode, masline i grožđe u obliku pauka, kostura ili bundeve.
  • Slatki sto: mafni sa „okicama“, kolačići u obliku prstiju i čaše sa pudingom koje liče na grobove.
  • Pića: kokteli u teglama s natpisima „Eliksir besmrtnosti“, „Krv vampira“ i „Napad duhova“.
  • Dekoracija: tamne salvete, sveće, mini bundeve i suvo lišće za autentičan ugođaj.

Na kraju, ne zaboravite – ključ uspeha Noći veštica je kreativnost! Ne morate imati posebne sastojke — dovoljno je da uobičajenu hranu „maskirate“ uz malo truda i humora. Dodajte strašne etikete, pustite jezivu muziku i neka vaš sto postane pravo horor remek-delo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari