Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Profimedia
Ultraprerađena hrana prepuna je šećera, soli i nezdravih masti, a s druge strane siromašna je vlaknima i proteinima – dva ključna makronutrijenta koja doprinose opštem zdravlju organizma, kao i osećaju sitosti i zadovoljstva nakon obroka.
Reč je o industrijski proizvedenim proizvodima koji sadrže aditive, veštačke arome, emulgatore i stabilizatore. U ovu kategoriju spadaju razne grickalice, slatkiši, gotova jela iz kesica, industrijski sosovi i zaslađeni napici.
Ovakva hrana popularna je među svim društvenim slojevima, a naročito među osobama sa nižim primanjima. Dizajnirana je da bude ukusna, lako dostupna, jeftina i dugotrajna – sve to doprinosi njenoj prekomernoj konzumaciji.
– To je upravo glavni problem s ovakvom hranom – unos previše kalorija – ističe dr Filip Borg, stručnjak za zdravlje sa portala Longevity Doctor.
On dodaje da je to verovatno osnovni mehanizam kojim ultraprerađena hrana povećava rizik od prevremene smrti.
Zbog nedostatka vlakana i proteina, ovakva hrana ne pruža dugotrajan osećaj sitosti, pa se lako unese više kalorija nego što je potrebno. Vremenom, to dovodi do gojaznosti i razvoja hroničnih bolesti.
Savremena istraživanja pokazuju da česta konzumacija ultraprerađene hrane povećava rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvnih sudova, kao i od skraćenja životnog veka.
Povremeno konzumiranje neće ugroziti zdravlje, naglašavaju lekari, ali je važno da ishrana pretežno bude zasnovana na celovitim, prirodnim namirnicama – voću, povrću, mesu, ribi, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama.
– Cilj nije da zauvek izbegavamo prerađenu hranu niti da se nikada ne počastimo. Važno je da dugoročno budemo dosledni u izboru kvalitetnih namirnica, a ne da težimo savršenstvu u ishrani – zaključuje dr Borg.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


