Ova hrana poboljšava zdravlje jetre 1Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

 

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu. Filtrira toksine, proizvodi žuč potrebnu za varenje, pomaže u metabolizmu masti i ugljenih hidrata, te skladišti hranljive materije.

Zdravlje jetre je ključno za održavanje ravnoteže u organizmu, pa je važno pružiti joj adekvatnu podršku pravilnom ishranom.

Postoje namirnice i pića koja sadrže važne vitamine, minerale i antioksidante koji pomažu u održavanju zdravlja jetre, smanjuju upale i štite je od štetnih supstanci, piše index.hr.

U nastavku otkrivamo najvažnije.

Crveno povrće: cvekla i paradajz

Crveno povrće, poput cvekle i paradajza, bogato je antioksidansima poput betaina i likopena. Betain, koji se nalazi u cvekli, pomaže u smanjenju akumulacije masti u jetri i podržava proces detoksikacije. Paradajz je bogat likopenom, moćnim antioksidansom koji štiti jetru od oštećenja i smanjuje upale.

Ove namirnice takođe stimulišu protok žuči, što pomaže u procesu varenja i sprečava naprezanje jetre. Cveklu možete jesti svežu u salatama, praviti sok ili je peći. Paradajz je odličan u salatama, sosovima, supama, ili jednostavno kao svež dodatak jelima.

Zeleno povrće: brokoli, kelj i spanać

Zeleno povrće, kao što su brokoli, kelj i spanać, bogato je vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Ove namirnice pomažu u smanjenju upale i detoksikaciji jetre. Brokoli i kelj sadrže jedinjenja koja stimulišu proizvodnju enzima koji pomažu u čišćenju toksina iz jetre. Takođe su bogati vitaminom K, koji je važan za pravilno funkcionisanje jetre.

Ove namirnice možete uključiti u razne salate, supe, variva, ili ih kuvati na pari za zdrav prilog. Spanać možete dodati u smutije, omlet ili ga jesti sirovog u salatama.

Orašasti plodovi: orasi i bademi

Orašasti plodovi, kao što su orasi i bademi, sadrže zdrave masti koje pomažu u smanjenju upale u telu i podržavaju funkciju jetre. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i glutaminom, aminokiselinom koja je važna za detoksikaciju jetre. Bademi su, s druge strane, bogati vitaminom E, koji štiti jetru od oksidativnog stresa i oštećenja.

Možete ih jesti kao užinu, dodati u ovsene pahuljice, smutije, salate, ili koristiti kao dodatak zdravim poslasticama. Preporučuje se konzumiranje šake orašastih plodova svakog dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine, moćne antioksidante koji pomažu u smanjenju masti u jetri i poboljšavaju njenu funkciju. Redovna konzumacija zelenog čaja povezana je sa smanjenim rizikom od oboljenja jetre, uključujući masnu jetru i cirozu. Zeleni čaj pomaže u smanjenju upale u jetri i poboljšava metabolizam.

Stručnjaci preporučuju da pijete jednu do dve šolje zelenog čaja dnevno. Možete ga piti ujutro ili posle jela kao osvežavajući napitak koji takođe poboljšava hidrataciju.

Avokado

Avokado je bogat zdravim mononezasićenim mastima i glutationom, moćnim antioksidansom koji pomaže u detoksikaciji jetre i smanjenju oksidativnog stresa. Avokado takođe sadrži vlakna koja poboljšavaju varenje i smanjuju opterećenje jetre.

Možete ga jesti u salatama, kao namaz na tostu, dodati u smutije, ili napraviti gvakamole. Ovo voće može biti odličan dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani.

Agrumi: limun i grejpfrut

Agrumi su bogati vitaminom C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i detoksikaciji organizma. Limun stimuliše proizvodnju žuči, koja pomaže jetri da razgrađuje masti. Grejpfrut sadrži antioksidante koji štite jetru od oštećenja i poboljšavaju njenu funkciju.

Započnite dan toplom vodom sa limunom, a grejpfrut možete jesti kao užinu ili ga dodati u salate i smutije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari