Namirnica koja snižava pristisak, foto: Irina Kryvasheina / Alamy / ProfimediaNova istraživanja pokazuju da jedna svakodnevna namirnica, često prisutna na našem stolu, može pomoći u brzom snižavanju krvnog pritiska – i to za manje od dva sata.
Visok krvni pritisak, poznat i kao „tihi ubica“, često prolazi bez simptoma, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčani i moždani udar, bolesti bubrega ili problemi sa vidom. Upravo zato je važno na vreme delovati – a rešenje može biti jednostavnije nego što mislimo.
Prema profesoru Timu Spektoru sa King’s Collegea u Londonu, važno je da u ishrani povećamo unos vlakana i kalijuma. On ističe da dodatnih pet grama vlakana dnevno može sniziti pritisak čak dvostruko više nego samo smanjenje unosa soli, prenosi Živim.hr.
Pasulj – saveznik zdravog pritiska
Iako se zna da previše soli pogoršava hipertenziju, naučnici sada sve više ukazuju na pozitivan uticaj pasulja, posebno tamnijih sorti kao što su crveni i crni grah. Istraživači sa Univerziteta Manitoba u Kanadi otkrili su da konzumacija crvenog pasulja može sniziti krvni pritisak u roku od samo dva sata, dok isti efekat nije primećen kod, recimo, pirinča.
Nutricionisti naglašavaju da su tamne sorte pasulja posebno korisne za zdravlje krvnih sudova i održavanje normalnog pritiska. Dobra vest je i da ne morate kuvati običan pasulj – i onaj iz konzerve ima isti efekat.
Nutricionistkinja dr Linia Patel savetuje: „Konzervirani pasulj ima iste koristi kao i suvi, a štedi vreme jer ga ne morate natapati preko noći. Ako ste u žurbi, otvorite konzervu – važno je samo da ga redovno jedete.“
Dakle, ako tražite brz, jednostavan i prirodan način da poboljšate zdravlje srca i krvnih sudova, grah bi mogao biti idealan izbor – i ukusno rešenje koje deluje već nakon jednog obroka.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


