Ovako Francuzi spremaju punjene paprike: Tajna je u ovom mesu 1Foto: Zoonar/Heinz Leitner, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

 

Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način – dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni, obogaćene aromatičnim začinskim biljem koje im daje dodatnu dubinu ukusa.

Iako obično koriste manje, slatke paprike, možete se slobodno poslužiti i običnim velikim paprikama – samo prilagodite dužinu pečenja. Ovo je recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo mediteranskih aroma, piše punkufer.hr.

Sastojci za pečene punjenih paprika:

Za mesni nadev:

450 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i junetine)

100 g starog hleba isečenog na kockice

80 ml punomasnog mleka

1 manja glavica crnog luka

1 do 2 čena belog luka

2 kašičice seckanog svežeg peršuna

1 kašičica origana

1 kašičica majčine dušice

biljno ulje po želji

so i biber po ukusu

Za preliv i pečenje:

80 ml pasirane paradajz-pirea

80 ml vode

12 mini slatkih paprika ili 6 većih paprika

1 manja glavica crnog luka

1 do 2 čena belog luka

1 kašika mediteranske mešavine začina

1 lovorov list

so i biber po ukusu

biljno ulje po želji

Priprema:

Priprema nadeva:

Kockice starog hleba potopite u mleko dok ne omekšaju. Pomešajte ih sa mlevenim mesom, sitno seckanim crnim i belim lukom, peršunom, origanom, majčinom dušicom, malo ulja, solju i biberom. Sve dobro izmešajte i ostavite po strani.

Priprema paprika:

Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove – oni će kasnije služiti kao poklopci. Uklonite semenke i bele opne iz unutrašnjosti.

Punjenje:

Napunite paprike pripremljenim nadevom i zatvorite ih njihovim „poklopcima“. Poređajte ih u vatrostalnu posudu.

Priprema sosa:

U posudu sipajte mešavinu pasirane paradajz-pirea i vode. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, začine, lovorov list, so i biber. Sve prelijte preko paprika i između njih. Po želji dodajte još malo ulja.

Pečenje:

Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35–40 minuta. Ako koristite veće paprike, vreme pečenja produžite dok sve ne bude lepo pečeno i meso potpuno termički obrađeno.

Serviranje:

Poslužite uz pire krompir, kuvanu pirinač, sezonsku salatu ili svež hleb.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari