Foto: Zoonar/Heinz Leitner, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia
Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način – dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni, obogaćene aromatičnim začinskim biljem koje im daje dodatnu dubinu ukusa.
Iako obično koriste manje, slatke paprike, možete se slobodno poslužiti i običnim velikim paprikama – samo prilagodite dužinu pečenja. Ovo je recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo mediteranskih aroma, piše punkufer.hr.
Sastojci za pečene punjenih paprika:
Za mesni nadev:
450 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i junetine)
100 g starog hleba isečenog na kockice
80 ml punomasnog mleka
1 manja glavica crnog luka
1 do 2 čena belog luka
2 kašičice seckanog svežeg peršuna
1 kašičica origana
1 kašičica majčine dušice
biljno ulje po želji
so i biber po ukusu
Za preliv i pečenje:
80 ml pasirane paradajz-pirea
80 ml vode
12 mini slatkih paprika ili 6 većih paprika
1 manja glavica crnog luka
1 do 2 čena belog luka
1 kašika mediteranske mešavine začina
1 lovorov list
so i biber po ukusu
biljno ulje po želji
Priprema:
Priprema nadeva:
Kockice starog hleba potopite u mleko dok ne omekšaju. Pomešajte ih sa mlevenim mesom, sitno seckanim crnim i belim lukom, peršunom, origanom, majčinom dušicom, malo ulja, solju i biberom. Sve dobro izmešajte i ostavite po strani.
Priprema paprika:
Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove – oni će kasnije služiti kao poklopci. Uklonite semenke i bele opne iz unutrašnjosti.
Punjenje:
Napunite paprike pripremljenim nadevom i zatvorite ih njihovim „poklopcima“. Poređajte ih u vatrostalnu posudu.
Priprema sosa:
U posudu sipajte mešavinu pasirane paradajz-pirea i vode. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, začine, lovorov list, so i biber. Sve prelijte preko paprika i između njih. Po želji dodajte još malo ulja.
Pečenje:
Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35–40 minuta. Ako koristite veće paprike, vreme pečenja produžite dok sve ne bude lepo pečeno i meso potpuno termički obrađeno.
Serviranje:
Poslužite uz pire krompir, kuvanu pirinač, sezonsku salatu ili svež hleb.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


