Ove namirnice nikako ne smete da jedete sirove, a evo i zašto 1Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

 

I dok se pojedine namirnice, poput šargarepe, tikve ili spanaća, bez problema mogu konzumirati sirove – naročito u smutijima – postoji čitav niz onih koje bi trebalo prethodno termički obraditi.

Razlog nije samo ukus, već i potencijalno štetne posledice po zdravlje, koje variraju od blažih stomačnih smetnji do ozbiljnih trovanja.

Portal Insider je objavio listu namirnica koje nikako ne bi trebalo jesti sirove, uz objašnjenja stručnjaka za ishranu i javno zdravlje.

Sirov krompir – iritira stomak i može biti toksičan

Krompir sadrži skrob koji se teško vari kada je sirov, što može izazvati nadutost i gastrointestinalne tegobe, objašnjava nutricionistkinja Gabby Geerts za Insider.
Pored toga, kada se krompir čuva na toplom, može razviti toksine koji su štetni za organizam. Kuvanjem se razgrađuje skrob i krompir postaje lakši za varenje.

Sirove ostrige – rizične za trudnice i osobe slabijeg imuniteta

Iako su delikates u nekim kulturama, sirove ostrige nose visok rizik od bakterijskih infekcija, posebno kod osoba sa oslabljenim imunitetom, dece i trudnica. Stručnjaci upozoravaju da ih te grupe ljudi nikada ne bi trebalo da konzumiraju u sirovom obliku.

 Nepasterizovano mleko – izvor opasnih bakterija

Sirovo mleko nije prošlo proces sterilizacije, pa može sadržati E. coli, salmonelu i druge patogene. Mleko koje se kupuje u prodavnicama prolazi pasterizaciju – zagrevanje kojim se uništavaju štetne bakterije. Konzumacija sirovog mleka može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Sirovo brašno – potencijalni uzrok trovanja

Često se zanemaruje da i sirovo brašno, bilo u testu za kolače ili kekse, može izazvati mučninu i druge simptome trovanja. Neobrađeno brašno može sadržati E. coli, koja se uništava tek pečenjem na visokim temperaturama.

Sirov pasulj (posebno crveni) – opasan biljni protein

Pasulj u sirovom stanju sadrži fitohemaglutinin, toksični biljni protein. Samo nekoliko zrna sirovog crvenog pasulja može izazvati mučninu, povraćanje i proliv – simptome slične trovanju hranom.

Gorki bademi – mogu biti smrtonosni

Iako se u tradicionalnoj medicini koriste za ublažavanje kašlja i bolova, neprerađeni gorki bademi sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Veće količine mogu biti smrtonosne – za dete je to svega 7 do 10 badema, dok se kod odraslih fatalna doza kreće od 12 do 70 badema, piše Insider.

Sirov patlidžan – izvor solanina

Patlidžan sadrži prirodni toksin solanin, koji u većim količinama može izazvati mučninu, povraćanje i proliv. Iako bi za ozbiljne posledice trebalo pojesti veće količine sirovog patlidžana, ni manje porcije nisu preporučljive bez termičke obrade.

Sirova ili nedovoljno pečena piletina – rizik od salmonela

Sveža piletina može biti kontaminirana bakterijama salmonela i kampilobakter, koje se uništavaju samo kuvanjem na odgovarajućoj temperaturi. Nedovoljno pečena perad glavni je uzrok trovanja hranom u mnogim zemljama.

Sirove pečurke – teško svarljive

Pečurke sadrže hitin, polisaharid koji je ljudskom organizmu teško svarljiv. Toplotna obrada razgrađuje hitin i omogućava bolju apsorpciju hranljivih materija, dok sirove pečurke mogu izazvati nadutost i nelagodnost u stomaku.

Sirova jaja – nosilac salmonele

Jaja u sirovom obliku mogu sadržati bakteriju salmonelu, zbog čega ih treba kuvati do odgovarajuće temperature. Ako recept zahteva sirova jaja, preporučuje se upotreba pasterizovanih jaja ili proizvoda napravljenih od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari