Ovo povrće je prepuno pesticida, a stalno se kupuje 1Foto: Andrew Michael / robertharding / Profimedia

 

Istraživanja su pokazala snažnu povezanost između izloženosti pesticidima sa povrća i razvoja Parkinsonove bolesti.

Švedski naučnici su dokazali da se insekticidi, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupljati u organizmu, kako kod odraslih, tako i kod dece. Ipak, ako se tokom dve nedelje izbegava konzumacija hrane kontaminirane pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu opada na nulu. Zbog toga je ključno izbegavati hranu, odnosno povrće tretiranu pesticidima.

Prema dokumentima iz 2008. godine, mnogi pesticidi se smatraju neurotoksinima koji mogu negativno uticati na mozak sisara, pa tako i na ljudski.

Istraživanja su pokazala snažnu povezanost između izloženosti pesticidima i razvoja Parkinsonove bolesti, koja je hronični i progresivni poremećaj pokreta.

U izveštaju iz 2011. godine, otkriveno je da glifosat doprinosi od 60% do 100% zagađenja vazduha. U Evropi, više od 40% podzemnih voda pozitivno je na prisustvo glifosata, a nemački istraživači su ga pronašli i u ljudskom urinu. Takođe, glifosat je otkriven u ljudskoj krvi, pa čak i u majčinom mleku.

Zdravlje dece

Deca su posebno osetljiva na toksine, a Američka akademija pedijatara upozorava da izloženost pesticidima u ranom uzrastu može biti povezana sa rakom, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolci koji su izloženi pesticidima imaju slabiju izdržljivost, lošiju koordinaciju oka i ruke, kao i slabije kratkoročno pamćenje, u poređenju sa decom koja nisu bila izložena ovim toksinima.

Da biste smanjili rizik od ovih problema, savetuje se da izbegavate kupovinu povrća poput celera, spanaća, paradajza, čeri paradajza, krastavaca i paprika, osim ako nisu organski uzgajani ili gajeni u vašoj bašti, piše nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari