Ovo voće je najbolje za zdravlje creva, tvrdi gastroenterolog 1Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

 

Većina ljudi unosi značajno manje vlakana nego što se preporučuje, iako je jasno da bogata ishrana vlaknima ima brojne zdravstvene efekte.

Vlakna podstiču pravilno funkcionisanje creva, olakšavaju varenje, smanjuju rizik od hroničnih bolesti, pomažu u održavanju idealne telesne težine i mogu doprineti dužem životu. I dok se mnogi fokusiraju na proteine i ugljene hidrate, unos vlakana često ostaje zapostavljen.

Kad je u pitanju zdravlje creva, jedno voće posebno se izdvaja—maline, piše index.hr.

Gastroenterolog dr Vil Bulsevic ističe da su maline možda najbolji izbor za podršku crevima.

“Veliki sam obožavaoc malina – preukusne su. Kao bombone su – ne znam kako mogu biti toliko zdrave – ali jesu”, kaže on.

Prema njegovim rečima, oko 120 g malina sadrži oko 7 g vlakana. Osim vlakana, maline su bogate vitaminom C i polifenolnim antioksidansima.

“Iako sadrže šećer, bobičasto voće zapravo smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, a kod osoba koje ga već imaju, može pomoći u njegovom preokretanju”.

Maline sadrže puno vlakana, ali su niski u FODMAP ugljenim hidratima—koji mogu izazvati probleme kod osoba sa osetljivim digestivnim sistemom. Preporučuje se uživanje u malinama ukoliko želite da obnovite crevnu floru. Odlično se uklapaju u međuobroke, smutije i druge svakodnevne obroke.

Međutim, važno je imati u vidu da maline ne smeju biti jedini izvor vlakana. Doktor naglašava da je jedna od pet ključnih navika za zdravlje creva i ukupno zdravlje – raznovrsna biljna ishrana, uključujući i celovite žitarice, zdrave masti i proteine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari