Foto: Shutterstock/La FamigliaPalenta je poznata kao lagano i hranljivo jelo koje blagotvorno deluje na varenje. Zahvaljujući tome što je napravljena od kukuruzne krupice, prirodno je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima koji doprinose zdravoj probavi i dugotrajnom osećaju sitosti. Istovremeno je nežna za želudac, lako svarljiva i pogodna za sve koji žele jednostavan, ali nutritivno bogat obrok.
Izbor doručka može snažno uticati na zdravlje creva – a jedno jednostavno jelo iz domaće kuhinje pokazuje se kao idealan izbor. Reč je o palenti, laganom obroku koji ne opterećuje želudac, lako se vari i donosi niz koristi za probavni sistem, prenose Vijesti.
Zašto je palenta najbolji doručak za probavu?
Osim što je laka za pripremu, sadrži i mnoge vredne hranljive materije:
- Prirodno je bez glutena, pa pogoduje osobama koje imaju osetljivost na gluten.
- Bogata je mineralima poput fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
- Ima nisku kalorijsku vrednost, pa je odličan izbor za one koji paze na ishranu ili žele da smanje telesnu težinu.
- Podržava zdravlje creva – kako se navodi, preporučuje se da se jede barem jednom nedeljno jer čisti creva i ubrzava metabolizam.
Kako se priprema
Za jednu porciju potrebno je:
- Prokuvati oko 2 dl vode i dodati soli i kašiku ulja ili masti.
- Kada voda provri, skloniti s vatre i dodati dve i po kašike palente, pa mešati na laganoj vatri 2–3 minuta (Preporučuje se mešanje drvenom kašikom, jer metalne mogu izazvati blagu oksidaciju).
- Po želji se može dodati sir, kisela pavlaka, lanene ili suncokretove semenke, ajvar ili preliti toplim mlekom.
Palenta je doručak koji se brzo sprema, daje energiju i čuva dobar balans u probavnom sistemu. Iz tog razloga, uvrstite je u jelovnik makar jednom nedeljno i osetićete razliku u energiji i opštem osećaju vitalnosti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


