Paprika u pavlaci – recept za savršenu zimnicu 1Paprika u pavlaci, foto: Dejan Jekic / Alamy / Profimedia

Paprika u pavlaci jedna je od najlepših zimnica – kremasta, blago pikantna i idealna kao salata uz domaće obroke.

Paprika u pavlaci su idealne kao salata uz svaki obrok. Recept je jednostavan, a rezultat je neodoljiv.

Sastojci:

5 kg mesnatih paprika (po mogućstvu crvene ili žute)

1 litar kisele pavlake (20% mm)

1 litar jogurta

300 ml ulja

2 kašike soli

1 kašika šećera

200 ml alkoholnog sirćeta

1 veza peršuna

1 veza celera

5–6 čena belog luka

Priprema:

Paprike se operu, očiste od semena i ispeku, pa zatim ogule i iseku na trake.

Pavlaka, jogurt i ulje sjedine se u većoj posudi, pa se dodaju so, šećer i sirće. Dobro se promeša da se dobije glatka smesa.

Peršun, celer i beli luk sitno se naseckaju i umešaju u smesu.

Paprike se lagano dodaju u pripremljeni preliv i pažljivo promešaju kako bi se svaki komad lepo obložio.

Smesa se rasporedi u čiste, sterilisane tegle, dobro pritisne kašikom i prelije ostatkom pavlake i jogurta tako da paprike budu potpuno potopljene.

Tegle se zatvore, slože u šerpu sa krpom na dnu, naliju vodom i pasterizuju 20 minuta od trenutka ključanja.

Nakon hlađenja, zimnica je spremna za odlaganje na tamno i hladno mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari