Paprike na tanjiru: 5 savršenih jesenjih recepata koje vredi probati 1Punjena paprika, foto: Alexander Mychko / Alamy / Profimedia

Jesen je pravo vreme za paprike – sada im je cena povoljna, a nutritivne vrednosti neprocenjive.

Bogate vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, paprike nisu samo zdrave već i izuzetno svestrane u kuhinji. Od klasičnih punjenih paprika, preko variva i paprikaša, pa sve do laganih rižota i pečenih specijaliteta – evo pet recepata u kojima paprika igra glavnu ulogu. Dva jela su pogodna i za zamrzavanje, pa ćete ukus jeseni moći da sačuvate i za hladnije dane.

Paprike su prava riznica vitamina C – imaju ga čak više nego limun i narandža. Osim toga, bogate su vlaknima, vitaminima A i B6, antioksidansima koji štite imunitet i dobrim ugljenim hidratima koji daju energiju.

1. Punjene paprike sa mlevenim mesom i pirinčem

Klasik domaće kuhinje koji nikad ne izlazi iz mode. Mekane paprike, sočno meso i pirinač kuvani u paradajz sosu – pravo jelo za celu porodicu.

Sastojci:

8 paprika

500 g mlevene junetine

1 šolja pirinča

1 glavica luka

1 čen belog luka

500 ml paradajz sosa

Maslinovo ulje, so, biber, peršun

Priprema:

Na ulju prodinstati seckani luk i beli luk. Dodati mleveno meso, začiniti i propržiti.

Dodati pirinač i kratko promešati. Skloniti sa vatre, umešati seckani peršun.

Paprikama odstraniti peteljke i seme, pa ih napuniti smesom.

Poređati u šerpu, preliti paradajz sosom, dodati malo vode i kuvati 40 minuta na tihoj vatri.

Punjene paprike su savršene i za zamrzavanje – samo ih spakujte u kutiju zajedno sa sosom.

Paprike na tanjiru: 5 savršenih jesenjih recepata koje vredi probati 2
Foto: 11 Zdeněk Lhoták / Ifood SM / Profimedia

2. Paprikaš sa junetinom i krompirom

Gusto varivo puno boje i mirisa, idealno za hladnije dane. Ovo jelo se lako zamrzava i podgreva, a ukus postaje još bolji kada odstoji.

Sastojci:

500 g junetine (u kockicama)

4 paprike (crvene i zelene)

500 g krompira

1 glavica luka

1 lovorov list

1 kašičica aleve paprike

So, biber, ulje

Priprema:

Na ulju propržiti luk i junetinu dok ne dobije boju.

Dodati paprike isečene na trakice, alevu papriku i lovorov list.

Sipati 1,5 l vode, dodati krompir na kocke i kuvati dok meso i krompir ne omekšaju.

Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Paprikaš možete zamrznuti u porcijama i podgrevati po potrebi.

 

3. Rižoto sa paprikama i tikvicama

Lagano mediteransko jelo sa povrćem koje se brzo priprema, a puno je boja i svežine.

Sastojci:

1 šolja pirinča

2 paprike (žuta i crvena)

1 tikvica

1 glavica luka

2 kašike maslinovog ulja

30 g parmezana

So, biber

Priprema:

Na ulju prodinstati seckani luk, pa dodati paprike i tikvicu isečene na kockice.

Dodati pirinač i kratko ga propržiti, zatim sipati po malo vode (ili supe) dok se ne skuva.

Na kraju umešati parmezan i začine.

Paprike na tanjiru: 5 savršenih jesenjih recepata koje vredi probati 3
Foto: Ralf Liebhold / Alamy / Profimedia

4. Pečene paprike punjene sirom i pavlakom

Jednostavan specijalitet idealan za večeru ili predjelo. Topi se u ustima, a pravi se za svega 30 minuta.

Sastojci:

6 paprika

200 g mladog sira ili fete

2 kašike pavlake

1 jaje

Peršun, so, biber

Priprema:

Pomešati sir, pavlaku, jaje i začine.

Paprikama odseći vrh i izvaditi semenke.

Napuniti ih smesom i peći 25 minuta na 200 °C.

5. Ajvar – domaća verzija bez komplikacija

Kralj zimnice, ajvar ali i fantastičan dodatak svakodnevnim jelima. Možete ga koristiti uz meso, testeninu ili hleb.

Sastojci:

2 kg crvenih paprika

2 čena belog luka

1 kašika sirćeta

100 ml maslinovog ulja

So po ukusu

Priprema:

Paprike ispeći u rerni ili na plotni, zatim ih oljuštiti i samleti.

Na ulju propržiti beli luk, dodati paprike i dinstati 1 h uz povremeno mešanje.

Dodati sirće, posoliti i nastaviti dinstanje još 10 minuta.

Ostaviti da se ohladi i čuvati u tegli ili zamrznuti.

Dakle, za zamrzavanje su odlični Punjene paprike (1) i Paprikaš sa junetinom (3). Ostala tri jela su brza i praktična za sveže pripremanje.

Spisak za kupovinu:
Povrće i začini:

Paprike – oko 3 kg (razne boje, crvene i mesnate)

Crni luk – 4 glavice

Beli luk – 4 čena

Krompir – 500 g

Tikvica – 1 komad

Peršun (svež) – 1 vezica

Lovorov list – 1 list

Meso i mlečni proizvodi:

Mlevena junetina – 500 g

Junetina u komadu (ili dodatnih 500 g mlevene) – 500 g

Mladi sir ili feta – 200 g

Jaja – 4 komada

Pavlaka – 2 kašike

Parmezan – 50 g

Suve namirnice i ostalo:

Pirinač – oko 2 šolje (za punjene paprike i rižoto)

Brašno, jaja i voda (ako sami pravite testeninu za krpice sa zeljem – opciono)

Maslinovo ulje – 1 bočica

Paradajz sos – 500 ml

Alevu papriku – 1 kašika

So i biber – po ukusu

Sirće – 1 kašika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari