pastrmkaFoto: Shutterstock/Dani Vincek

Budući da je danas Preobraženje – veliki praznik koji uvek pada u vreme Gospojinskog posta, danas sa vama delimo recept za ukusan posni ručak za celu porodicu.

U pitanju je pastrmka sa povrćem iz rerne koja se sprema vrlo lako i brzo, a koja će ukusom oduševiti sve one koji je budu probali. Evo detaljnih instrukcija:

Pečena pastrmka sa povrćem

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 očišćene pastrmke (ili šaran, oslić – po želji)
  • 2 limuna
  • 4 čena belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 2 grančice svežeg peršuna
  • 2 grančice svežeg ruzmarina (može i suvi)
  • 4 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica

Priprema:

  1. Pastrmke dobro operite i posušite kuhinjskim ubrusom.
  2. Unutrašnjost posolite, pobiberite i u nju ubacite po pola čena belog luka (sitno seckanog), krišku limuna i grančicu peršuna ili ruzmarina.
  3. Spolja premažite ribu maslinovim uljem i lagano pospite solju i biberom.
  4. Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na kolutove, papriku na trake, a tikvicu na polukrugove.
  5. Povrće začinite sa 2 kašike maslinovog ulja, solju i biberom, pa dobro promešajte.
  6. U pleh stavite papir za pečenje, rasporedite povrće, a preko njega poređajte ribe.
  7. Isecite limun na kolutove i stavite po jedan-dva na svaku ribu.
  8. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok riba ne dobije zlatnu boju, a povrće omekša.
  9. Poslužiti toplo, uz krišku limuna sa strane i svežu salatu (npr. paradajz, krastavac, luk). Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari