Foto: Shutterstock/Dani VincekBudući da je danas Preobraženje – veliki praznik koji uvek pada u vreme Gospojinskog posta, danas sa vama delimo recept za ukusan posni ručak za celu porodicu.
U pitanju je pastrmka sa povrćem iz rerne koja se sprema vrlo lako i brzo, a koja će ukusom oduševiti sve one koji je budu probali. Evo detaljnih instrukcija:
Pečena pastrmka sa povrćem
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 očišćene pastrmke (ili šaran, oslić – po želji)
- 2 limuna
- 4 čena belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 2 grančice svežeg peršuna
- 2 grančice svežeg ruzmarina (može i suvi)
- 4 krompira
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
Priprema:
- Pastrmke dobro operite i posušite kuhinjskim ubrusom.
- Unutrašnjost posolite, pobiberite i u nju ubacite po pola čena belog luka (sitno seckanog), krišku limuna i grančicu peršuna ili ruzmarina.
- Spolja premažite ribu maslinovim uljem i lagano pospite solju i biberom.
- Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na kolutove, papriku na trake, a tikvicu na polukrugove.
- Povrće začinite sa 2 kašike maslinovog ulja, solju i biberom, pa dobro promešajte.
- U pleh stavite papir za pečenje, rasporedite povrće, a preko njega poređajte ribe.
- Isecite limun na kolutove i stavite po jedan-dva na svaku ribu.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok riba ne dobije zlatnu boju, a povrće omekša.
- Poslužiti toplo, uz krišku limuna sa strane i svežu salatu (npr. paradajz, krastavac, luk). Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


